U kasarni Banjica obeležen Badnji dan

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kasarni Banjica obeležen Badnji dan

Osveštavanjem i nalaganjem badnjaka u kasarni "Banjica - 2" u Beogradu obeležen je Badnji dan.
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, osveštavanju i nalaganju badnjaka prethodila je božićna litija, koja se prvi put organizuje u toj kasarni.

Litiji su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jovica Draganić, a učestvovali su zaposleni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u toj kasarni, dok je badnjak nosio komandant kasarne pukovnik Milutin Matović.
Profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej stavrofor Dragomir Sando je tom prilikom rekao da Badnji dan nije običan dan i praznik i da to nikada nije bio u istoriji hrišćanske crkve, jer je unosio neskrivenu radost.
On je istakao da se, takođe, na Badnji dan dešavalo nešto najsudbonosnije u srpskom narodu, ''kada su neprijatelji znali praznik i smisao ovoga dana i onda su nasrtali na najzverskiji način''.
''Upravo na Božić i pred Božić na Badnjak i okupljanja naša, gajila se i rađala slobodarska misao za ona vremena koja će kasnije uslediti, kao što je to bivalo kroz naredne mesece u istoriji roda našega'', rekao je Sando navedeno je u saopštenju.
Vojni sveštenici su učesnicima litije uručili badnjak, džepni kalendar i ikonu, koju im je darivao vladika Šumadijski i vojni Jovan.
Svečani događaj u kasarni "Banjica-2'' organizovala je Uprava za ljudske resurse Generalštaba, a Badnji dan se na sličan način proslavlja i u drugim kasarnama Vojske Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.