U Takovu obeležena godišnjica Drugog srpskog ustanka i Dan Vojske Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Takovu obeležena godišnjica Drugog srpskog ustanka i Dan Vojske Srbije

U Takovu su danas obeleženi 202. godišnjica Drugog srpskog ustanka i Dan Vojske Srbije

, u znak sećanja na dan kada je 1815. doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka protiv Otomanske imperije.

Ceremoniju u Takovu predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Takovo pic.twitter.com/bYgsvQ7doO

— Stamena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (@ma_gde_lako) April 23, 2017

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova. Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, prema kome je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Miloš Obrenović je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Hatišerifom iz 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

Venci su položeni u Spomen kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu.

Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Dan Vojske Srbije ministru odbrane Zoranu Ðorđeviću, načelniku Generalštaba VS generalu Ljubiši Dikoviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

- Čast mi je da Vam čestitam Vaš dan, Dan Vojske Srbije. Svakodnevnim zalaganjem u vremenu punog izazova, činite da se dičimo rezultatima postignutim u svim segmentima sistema odbrane. Svojom požrtvovanošću i visokim profesionalizmom doprinosite stabilnosti Srbije i njenom ugledu u svetu, pravdajući veliko poverenje koje narod ima u vas. Uveren sam da ćete i ubuduće s ponosom i profesionalno obavljati svoje zadatke - navodi se u čestitki premijera Vučića povodom Dana Vojske Srbije.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica Drugog srpskog ustanka i Dan VS

Izvor: RTS, 23.Apr.2017

U Takovu su obeleženi 202. godišnjica Drugog srpskog ustanka i Dan Vojske Srbije, u znak sećanja na dan kada je 1815. doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka protiv Otomanske imperije. . Ceremoniju u Takovu predvodio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.