Izvor: TangoSix.rs, 23.Maj.2023, 05:34

U Srbiji počela vojno-policijska vežba “Zajednički odgovor 2023“, finale za dve nedelje na Pešteru

Kako je juče prenelo Ministarstvo odbrane Srbije, na više lokacija u Republici Srbiji  je rano ujutru istog dana počela združena taktička vežba sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023“ tokom koje će snage Vojske Srbije i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvežbavati izvođenje napadne operacije.
U vežbovnim aktivnostima učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.
U saopštenju se još navodi da je opšti cilj vežbe unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije, a vežba će se realizovati tokom ove i sledeće nedelje.
Aktivnosti vežbe se u pripremnoj fazi realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom delu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije.
Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Odgovor 2023“, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.
Održavanje velikih vojnih vežbi se dakle u Srbiji nastavlja i ove godine, Tango Six je u proteklih nekoliko godina ispratio većinu sličnih aktivnosti, od kojih su najveće realizovane na poligonima ‘‘Pasuljanske livade‘‘ i ‘‘Pešter‘‘, a neke od njih su bile takođe zajedničke vojno-policijske.
The post U Srbiji počela vojno-policijska vežba “Zajednički odgovor 2023“, finale za dve nedelje na Pešteru appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.