U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: RadioCity.rs, 12.Maj.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Prikaz sposobnosti "Odbrana slobode" počeo je padobranskim desantom, a nastavjen defileom  pripadnika pešadijskog ešalona. Prvo je nastupio podešalon ratnih zastava Vojske Srbije kоје su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je usledio podešalon vojnih veterana.
Nakon defilea ostaih pripadnika vojske, žandarmerije, policije, na nebu iznad Niša odigrao se defile pripadnika vazduhoplovstva. Proleteli su helikopteri >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs <<  među kojima su bile letilice MI-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije, a zatim su pažnju privukli i helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i "gazela". 

Usledio je nastup motorizovanog ešalona, među kojima su bila modernizovana oklopna vozila Vojske Srbije i artiljerijska oruđa, a zatim su nad publikom zagrmeli vojni školski, borbeni i jurišni avioni.
Bulevarom Nikole Tesle  prošla su i borbena vozila, a među njima tenkovi Vojske Srbije М-84 ali i modernizovani tenk Т-72. Inače, ruski heikopteri MI-35, poznati kao "leteći teknkovi" i ruski tenk T-72 najavljivani su kao glavna atrakcija parade. U isto vreme migovi 29 nadletali su Niš, a na kraju je Garda Vojske Srbije izvela egzercir. 
U manifestaciji "Odbrana slobode", koja je trajala oko 80 minuta, učestvovalo je 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vojnih letilica.

Paradi je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, kao i najviši državni i vojni vrh Srbije, a ispratili su je i brojni građani.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je vojno-policijski prikaz ocenom "vrlo dobro". On je zahvalio pripadnicima bezbednosnih snaga zemlje na tome što su "na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu".
Uoči vojne parade, načelnik generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović je rekao da je danas praznik za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane koji na dostojanstven način obeležavaju Dan pobede, prikazom sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom „Odbrana slobode“ u Nišu.

Među građanima koji su pratili paradu svakako da ima onih koji su došli iz poštovanja prema Vojsci Srbije, u znak zahvalnosti i u čast svojih predaka i onih koji su ginuli za našu zemlju. Bilo je i onih koji su manifestaciju propratili iz čiste radoznalosti, a kako pišu pojedini mediji, mnogi su došli i po direktivi.  
Šta posle parade?
Posle parade, čije su pripreme trajale oko 10 dana, a koja je izvedena za oko 80 minuta, ostaju i neka pitanja na koja građani nisu dobili odgovore. Neka od njih su zašto je parada za Dan pobede nad fašizmom održana dan kasnije, koliko je sve to koštalo i ko plaća, ako se zna da je veoma loše materijalno stanje u vojsci? Ko plaća to što je za pripremu parade porušeno tzv. ostrvo sa stubovima za rasvetu i još tokom priprema stradao asfalt na niškom bulevaru? Kada će put biti popravljen i ko to plaća?
 
  

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.