Terzić: Formiranje kosovske vojske korak ka nestabilnosti

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terzić: Formiranje kosovske vojske korak ka nestabilnosti

Nelegalno formirenje "kosovske vojske" mogao bi da bude još jedan korak ka produbljivanju nestabilnosti u regionu i predstavlja realnu prijetnju za srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

- Pitanje na koje treba tražiti odgovor jeste kome je i zašto potrebna destabilizacija našeg regiona, koji je geopolitički smisao očiglednog procesa stvaranja velike Albanije - rekao je Terzić za moskovski list "Izvestija".

On kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mu se čini da bi realno bilo očekivati hitnu reakciju Saveta bezbednosti UN.

Terzić je ocenio da je očigledno da postoje dvostruki standardi kada je reč o pristupu Zapada prema Kosovu i da se, s jedne strane, vodi borba protiv radikalnog islamizma na Bliskom istoku a, s druge strane, se isti taj radikalni islamizam održava na Kosovu i Metohiji.

- Zar nije uništavanje srpskih crkava i spomenika na Kosovu ista stvar kao uništavanje Palmire? Zar oni koji su uništavali spomenike i uzimali organe otetih Srba mogu sada da budu njihovi zaštitnici - upitao je ambasador.

On je naveo da je Kosovo i Metohija, prema Ustavu Srbije, deo srpske države, što je potvrđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Zbog toga nelegalno formiranje takozvane vojske Kosova može biti samo još jedan korak ka produbljivanju nestabilnosti u tom rejonu i realno predstavlja pretnju za život srpskog naroda u tom delu Srbije - rekao je Terzić.

Terzić je istakao da su oružane snage Kosova posle 1999. godine "nastale od terorističke organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova".

On je podsetio na izvještaj Dika Martija u Savetu Evrope 2010. godine o nelegalnoj trgovini ljudskim organima, koju su vršile albanske vlasti samoproglašenog Kosova.

Direktor Centra za geostrateška istraživanja u Beogradu Dragana Trifković podvukla je da formiranje vojske samoproglašenog Kosova traje već nekoliko godina uz podršku SAD, Velike Britanije i Turske, bez obzira na Rezoluciju 1244.

- Time se otvoreno krši međunarodno pravo. Ako srpsko rukovodstvo hoće da preduzme ozbiljne korake, neophodno je rešavanje pitanja Kosova vratiti iz Brisela u UN, gde postoji podrška Rusije i Kine - rekla je Trifkovićeva.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.