Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana, koju organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, održana je večeras u Domu Garde na Topčideru.

Povodom Dana vojnih veterana, čestitku svim vojnim veteranima uputio je i predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, a akademija je počela minutom ćutanja i odavanjem počasti svim umrlim i poginulim vojnim veteranima u oslobodilačkim ratovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković pozdravio je okupljene u ime ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a posebne pozdrave uputio je ratnim vojnim invalidima, ranjenim veteranima i članovima porodica umrlih i poginulih saboraca.

Podsećajući na istorijski značaj datuma koji se obeležava kao Dan vojnih veterana, Živković je istakao da se prisećamo svih pripadnika naše vojske koji su tokom Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata i ratnih i borbenih dejstava tokom devedesetih godina, vođeni verom u slobodu Srbije i njenu državnost, upisali svoja imena u najsvetlije stranice naše istorije.

"Iz tog razloga, ne smemo zaboraviti vojne veterane. Danas ne samo da oživljavamo uspomenu, osećaj zajedništva, već kroz odavanje počasti hrabrim borcima i junacima, učesnicima svih ratova i borbenih dejstava za slobodu Srbije, činimo napor da se pokaže i iskaže stepen brige za vojne veterane, naročito iz perioda borbenih i ratnih dejstava od 1991. do 1999. godine. Uveren sam da ćemo zajedničkim snagama i voljom u tome uspeti", naglasio je državni sekretar.

Živković je naveo da proslavom Dana vojnih veterana pokazujemo da ih ne prepuštamo zaboravu, već poštujemo vrednujući ljude, borce, koji su osnov Vojske, kao jednog od temeljnih stubova stabilne, jake i uspešne države, saopstilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je istakao, "Srbija, za koju će neki možda reći - mala zemlja, ali ipak zemlja sa velikom i slavnom istorijom, čuva tradiciju oslobodilačkih ratova, čime postavlja čvrste temelje naraštajima koji su tu, ali i onima koji tek dolaze".

"Poučeni velikim delima naših predaka, uveren sam da ćemo u budućnosti dati sve od sebe da i mi dobijamo nove bitke, koje će obezbediti da se nikada ne ponove stradanja našeg naroda i vojske u borbenim dejstvima i da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, uz punu podršku države, doprineti očuvanju mira u zemlji, regionu, a i šire", kazao je on.

"U nadi da ćemo se ugledati na naše ratnike veterane, danas im mi, kao što će to siguran sam činiti i brojne generacije koje dolaze, zahvaljujemo na žrtvi koju su podneli uz obećanje da ona nije bila uzaludna i da će njihov duh nastaviti da živi večno", naglasio je Živković.

Plaketu Ministarstva odbrane za uspešnu saradnju autoru stihova pesme "Vila sa Košara" Nevenu Milakoviću, uručio je državni sekretar Živković.

Ta numera bila je samo jedna u bogatom kulturno-umetničkom programu i scenskim prikazima pojedinih borbenih dejstava koji je obeležio večerašnju svečanu akademiju.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar, kao sećanje na taj dan 1912. godine kada je potpisano primirije u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, sa druge strane.

Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status starog ratnika (savremeni termin “veteran”), a brigu o vojnim veteranima preuzelo je Ministarstvo vojno.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojni veterani i porodice poginulih pripadnika Vojske, crkava i verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, tradicionalnih i veteranskih udruženja i mnogobrojni gosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.