Šutanovac: Stižu američki hameri

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Stižu američki "hameri"

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će za opremanje Vojske Srbije u 2012. godini oprema i naoružanje biti nabavljani uglavnom od domaćih firmi i da se očekuje američka donacija od 21 džipa "hamer".

Šutanovac je rekao da se upravo završava plan nabavke za narednu godinu, i da bi najveći deo sredstava trebalo da bude utrošen na domaće proizvode, između ostalog kamione i nove uniforme.

Prema njegovim rečima, u planu je da sa fabrikom "Zastava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kamioni" bude razvijen moderan džip koji bi koristila vojska, a možda i policija.

"S druge strane, imamo potrebe za nabavkom optoelektronskih sredstava i zaštitnih balističkih sredstava za pripadnike vojske anagžovane u kopnenoj zoni bezbednosti", rekao je Šutanovac.

On je naveo i da očekuje da u aprilu ove godine dobijemo "donaciju od 21 džipa "hamer" koji stižu po specijalnoj porudžbini Vojske Srbije".

Prema njegovim rečima, ta americka vozila će biti raspoređena u specijalnoj jedinici Vojske Srbije koja će tada biti najbolje opremljena jedinica te vrste u Evropi.

Šutanovac je naveo i da se za nabavku ozbiljnijih sistema mora sačekati da kolegijum načelnika Generalštaba saopšti šta je to što u odnosu na rizike i pretnje smatra neophodnim.

On je, govoreći o potrebi kupovine novih borbenih aviona, podsetio da više od 25 godina Vojska Srbije nije opremana novim višenamenskim letilicama i da postojećim ističu resursi iz godine u godinu.

"To ukazuje da je neophodno da u narednom periodu kupimo određene letilice, jer ukoliko ih ne budemo imali, po evropskim propisima moraćemo da plaćamo nekom drugom da štiti naše nebo", objasnio je Šutanovac.

To bi, ističe ministar, bilo potpuno neprihvatljivo, pogotovo jer je Srbija, koja u ovoj godini slavi 100 godina vojnog vazduhoplovstva, jedna od malog broja zemalja Evrope koja je među prvima imala vojne vazduhoplove.

"Imamo želju da završimo konačno procenu šta je to što je neophodno za naše nebo i da uđemo u finansijsku analizu", rekao je Šutanovac.

On je objasnio da kupovina takvih sistema, odnosno višenamenskih aviona, mora da bude podržana i od strane političkog establišmenta.

Šutanovac je istovremeno naglasio da se takve nabavke ne mogu realizovati u toku jedne godine, objasnivši da nabavke takvih letilica traju i po nekoliko godina.

"Želimo da kupimo i nove helikoptere koji su nam neophodni i u civilno-vojne svrhe. Mislim da ćemo i u realizaciju nabavke helikoptera ući u toku 2012. godine", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je od planova za ovu godinu izdvojio i nastavak učešća u mirovnim misijama, kao prezentaciju snage Vojske Srbije ali i demonstraciju političke volje da učestvuje u rešavanju onih pitanja koja su problem za ceo svet.

On je naveo da se razgovaralo da pripadnici sistema odbrane, uz pet mirovnih misija UN u kojima sada učestvuju, budu raspoređeni i u Južnom Sudanu a da je moguće povećanje broja naših pripadnika u misijama na Kipru i u Libanu.

"Razgovarali smo o Južnom Sudanu i mogućnosti da rasporedimo vojne lekare sa vojnom bolnicom", rekao je Šutanovac, dodavši da je učešće u toj misiji "još uvek u fazi pregovora".

Prema njegovim rečima, "stend baj" aranžman koji je Srbija potpisala sa UN o učešću u mirovnim misijama omogućava da UN procene šta je prioritet na tom polju, odnosno gde bi srpsko učešće bilo najkorisnije.

"Razgovaramo i sa EU i ukoliko oni budu imali neke prioritete to ćemo svakako analizirati i pristupiti tim operacijama", rekao je ministar odbrane.

On je podsetio da prisustvo u mirovnim misijama znači i "veće jačanje našeg sistema za odbranu zemlje" navodeći da "sve vojske sveta koriste mirovne misije i da bi jačale operativne sposobnosti".

Šutanovac je izrazio očekivanje i da će baza "Jug" kraj Bujanovca, u kojoj je već organizovano nekoliko međunarodnioh vežbi u ovoj godini, prerasti u regionalni centar za obuku za učešće u mirovnim misijama.

"Činjenica je da od zemalja u regionu Srbija sa najmanjim kapacitetiam participira u mirovnim misijama i smatram da će se u godini koja je pred nama ta participacija povećati", rekao je on.

Šutanovac navodi i da će Vojska Srbije "onda postati konkretan partner po pitanju globalne bezbednosti i mira" i da tada očekuje i vojnike drugih armija koji će se obučavati zajedno sa pripadnicima naše vojske.

Ministar odbrane je, osvrnuvši se na saradnju sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji, ocenio da je ta saradnja na visokom nivou.

"I pored svih incidenata koji su bili u proteklom periodu, pokušavamo i uspevamo da održimo visok nivo saradnje sa Kforom i smatramo da je Kfor i dalje faktor stabilnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim recima, bez prisustva Kfora bi već imali izuzetno teške okolnosti "u kojima bi verovatno bili i sukobi na Kosovu i Metohiji".

"Trudimo se da budemo dobar partner i želja nam je da se tako i nastavi. Očekujemo da kriza koja je započela krajem jula, konačno bude završena i da se Kfor vrati u one okvire koji su definisani rezolucijom UN 1244 i Kumanovskim sporazumom", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je naveo i da se saradnja sa Kforom odvija kroz direktne i lične kontakte.

"U pojedinim situacijama koje su bile vrlo incidentne i ekcesne uspeli smo da utičemo na kolege iz Kfora da se što je moguće staloženije ponašaju ne bi li izbegli mogućnost eskalacije sukoba", rekao je Šutanovac.

On je podsetio i da je od početka 2007. godine sagovornicima u Briselu govorio da Kfor ne treba da smanjuje brojno stanje, jer kao garant mira na Kosovu treba da ima određene snage koje mogu interventno da se pojave na svakoj tački gde može doći do incidenta.

Šutanovac je, od planova za ovu godinu izdvojio i nastavak rešavanje stambenih pitanja za bivše i sadašnje pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

On je, podsetivši da je u protekle četiri godine reseno nešto manje od 5. 000 stambenih pitanja, naveo da će ta problematika u ovoj godini biti rešavana izgradnjom kuća, bespovratnim kreditiranjem za prenzionere, kao i nastavkom izgradnje stanova.

"Želja nam je da taj problem rešavamo izgradnjom kuća (u Valjevu i verovatno Subotici) i putem dodela stambenih bespovratnih kredita pripadnicima vojske u penziji ", rekao je on.

"Očekujem da u prvim mesecima ove godine oko 300 vojnih penzionera koji nemaju trajno rešeno stambeno pitanje potpišu ugovore o bespovratnim kreditima", rekao je on.

Šutanovac je izrazio očekivanje i da će vrlo brzo početi podela rešenja za stanove na Voždovcu, što je "izuzetno uspešan projekat u kome je vojska dala veliki doprinos".

Šutanovac je od planova za ovu godinu izdvojio i reformu vojnog penzionog i zdravstenog fonda koji će omogućiti da "naš zdravstveni fond bude najvitalniji u okviru celog sistem zdravstvene zaštite u Srbiji".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.