Stefanović: Teleoptik predano radi na programima za budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2022, 17:13

Stefanović: Teleoptik predano radi na programima za budućnost

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas preduzeće "Teleoptik-žiroskopi" u Zemunu navodeći da je reč o jednoj od kompanija vojne industrije sa najdužom tradicijom, koja se bavi proizvodnjom najsofisticiranijih delova za naše rakete, optike i termovizije i koja radi na modernizaciji aviona tipa "orao".

Reč je o značajnoj fabrici za unapređenje moći naše artiljerije i avijacije, ali i pešadije, zbog čega je važno što predano radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na razvojnim programima za budućnost, kako Vojska Srbije ne bi zaostajala za modernim armijama sveta, rekao je Stefanović tokom obilaska.

"Imali smo priliku da vidimo i demonstraciju integracije sistema, koje proizvodi "Teleoptik", u samonavođene rakete za modernizaciju naših aviona, ali isto tako i optičke uređaje različitih vrsta koji se koriste u našim kopnenim snagama", objasnio je ministar odbrane.

On je kazao da će, pored sredstava koja se koriste za artiljeriju srpske vojske, to biti i razvojni program za budućnost. "Vidim ozbiljnu posvećenost i ozbiljan rad ljudi u ovoj kompaniji", rekao je Stefanović.

Kada sredstva, koje se danas integrišu na vozila na naš "BOV-KIV" i druga oklopna vozila, koja se integrišu i na lično naoružanje naših pešadinaca, prođu kroz Tehnički opitni centar naše vojske, kada budu potpunosti integrisana i upotrebljena u našem naoružanju, masovna produkcija biće jedna od razvojnih šansi naše kompanije, rekao je Stefanović.

On je naglasio da u današnjem svetu, srpska vojna industrija, "pogotovo ovakve kompanije koje se bave, zaista, ozbiljnom proizvodnjom i sredstvima koje ne može tek bilo ko da napravi, sa konkurentnim cenama, imaju šta da ponude i na svetskom tržištu, pored, naravno, onog naoružanja koje proizvode za našu vojsku".

"Očekujem da će razvoj, pre svega, nove generacije televizijskih i termovizijskih samonavodećih glava za rakete biti nešto što će vrlo brzo unaprediti moć i naše artiljerije i naše avijacije", rekao je ministar.

Stefanović se zahvalio direktoru preduzeća "Teleoptik-žiroskopi" Zoranu Jariću i njegovom timu koji zajedno s ljudima iz Vojnotehničkog instituta i Zavoda "Moma Stanojlović" intenzivno rade da ove tehnologije koje su danas prikazane ne budu nešto što ćemo imati za 10 godina, već možda već u ovoj i narednoj godini.

Stefanović je tokom posete obišao radionicu za montažu elektroptičkih sistema, kao i novu mašinsku radionicu za izradu delova, laboratoriju za nano tehnologije, liniju za štampanje elektronskih ploča i odeljenje za CNC brušenje i prisustvovao prikazu rada simulatora modernizovanog aviona "orao".

Obilasku su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.