Stefan Nemanja na Kipru

Izvor: RTS, 24.Okt.2011, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stefan Nemanja" na Kipru

Srpski plavi šlemovi otvorili bazu UN-a "Stefan Nemanja" na Kipru. U mirovnoj misiji na Kipru nalazi se 45 vojnika iz Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije prošle nedelje su otvorili bazu "Stefan Nemanja na Kipru, gde su angažovani u misiji UN na Kipru, objavljeno je danas na internet sajtu Vojske Srbije.

Srpski "plavi šlemovi" preuzeli su protekle nedelje bazu od slovačkog kontigenta.

Tokom privremenog zajedničkog angažovanja pripadnika dve vojske, slovački >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnici upoznali su naše mirovnjake sa dužnostima i obavezama na ovoj bazi.

Dolaskom srpskih vojnika, baza je dobila novo ime po srpskom srednjevekovnom vladaru.

Vojska Srbije u misiji UNFICIP (UNFYCIP) na Kipru trenutno ima 45 vojnika - 36 pripadnika pešadijskog voda, 6 vojnika članova patrole, 1 štabnog oficira i 2 vojna posmatrača.

Pešadijski vod Vojske Srbije nalazi se na Kipru već mesec dana na istoku te podeljene zemlje u okviru slovačko-mađarskog kontigenta.

Misija na Kipru je prvo veće angažovanje naše vojske u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija još od vremena SFRJ, i prvo u istoriji na evropskom kontinentu.

Vojska Srbije učestvuje u misijama UN na Kipru, u Libanu, Liberiji, Obali Slonovače i DR Kongo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.