Srpski vojnici u misiji u Maliju

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski vojnici u misiji u Maliju

Beograd -- Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće ove godine u još jednoj mirovnoj misiji Evropske unije - u Maliju. Predviđeno je da u tu zemlju bude upućeno do 13 vojnika.

Pripadnici VS će biti angažovani na obuci vojnih i bezbednosnih snaga Malija, u cilju njihovog osposobljavanja za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Malija, kao i borbe protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala...
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Misija EU u Maliju neće izvoditi borbene operacije, a trajaće 15 meseci od dana usvajanja Odluke Saveta EU o pokretanju misije, navodi se u predloženoj odluci o kojoj će debatovati poslanici republičkog parlamenta.

VS do sada nije učestvovala u Misiji EU u Maliju.

Vlada Srbije je u obrazloženju odluke navela da je političko-bezbednosna situacija u Maliju izuzetno složena, jer centralna vlast još nije uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom.

Najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike VS predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija i ostale pretnje koje su prvenstveno posledica klimatskog faktora, pa se angažovanje pripadnika VS, kako piše u predloženoj odluci, može smatrati kao umereno rizično.

Za realizaciju te odluke potrebna su finansijska sredstva od nešto više od 75 miliona dinara, koja su obezbeđena Zakonom o budžetu Srbije za 2013. godinu, takođe piše u predloženoj odluci.

U februaru su usvojene odluke o godišnjem planu upotrebe VS i drugih snaga odbrane u 2013. godini, kao i o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama, pema kojima pripadnici VS u 2013. godini učestvuju u devet operacija UN i EU, a MUP-a Srbije u četiri.

Prema tim odlukama, predviđeno je angažovanje do 475 pripadnika VS i 15 MUP-a.

Pripadnici VS će tako u ovoj godini učestvovati u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru, kao i u mirovnoj operaciji na Bliskom istoku.

Takođe, pripadnici vojske učestvovaće i u mirovnim operacijama u okviru sistema stend baj aranžmana UN, potom u misiji EU za obuku bezbedonosnih snaga Somalije u Ugandi, kao i u vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji pod nazivom "Atlanta" protiv pirata.

Angažovanje pripadnika VS u multinacionalnim operacijama UN i EU važan je element spoljne politike Srbije, koji uveliko doprinosi da se Srbija u odnosima sa državama članicama UN i EU tretira kao ravnopravni partner, navela je Vlada Srbije u obrazloženju predložene odluke.

Učešćem u multinacionalnim operacijama ispunjavaju se međunarodno prihvaćene obaveze koje proizilaze iz članstva Srbije u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Srbija učešćem u Misiji EU u Maliju pokazuje čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava i mira.

Vlada Srbije dodaje i da učešćem u misijama EU Srbija potvrđuje svoju evropsku orijentaciju i spremnost da doprinese zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpski vojnici idu u rat u Africi

Izvor: NaDlanu.com, 08.Maj.2013, 09:48

Pripadnici Vojske Srbije će verovatno učestvovati u mirovnoj misiji EU u Maliju, pod uslovom da Skupština odobri odluku Vlade na sednici koja počinje u sredu...Prema tom predlogu, 13 pripadnika srpske vojske će biti zaduženo za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija da izgrade svoje mogućnosti...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.