Srpski tenkisti brane boje svoje zemlje u Podmoskovlju

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tenkisti brane boje svoje zemlje u Podmoskovlju

14.08.2014. - Cilj je da se prikaže osposobljenost i obučenost tenskovskih posada

U podmoskovskom Alabinu se od 4.do 16.avgusta održava Tenkovski biatlon. Posada Srbije  se kvalitetno pripremala i za sada parira svim protivnicima.

Radi se o takmičenju koje ima 4 faze. U prvoj i drugoj, tenkovske posade odmeravaju se u veštinama vožnje, savlađivanju tenkovskih prepreka i gađanju, a u trećoj fazi ekipe se takmiče na sportskom poligonu. U poslednju, četvrtu fazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ulaze 4 ekipe sa najboljim plasmanom i učestvuju u štafetnoj trci.

Pripadnici Vojske Srbije, koji brane boje svoje zemlje na ovogodišnjem Tenkovskom biatlonu u Ruskoj Federaciji, stigli su 20.jula u Moskvu i odmah započeli pripreme, odnosno upoznavanje sa ruskim borbenim vozilima koje će koristiti na takmičenju.

Ova manifestacija u Moskvi održava se već drugi put zaredom. Republika Srbija, odnosno Vojska Srbije po prvi put ove godine učestvuje na ovoj manifestaciji. Na svečanom otvaranju bila je prisutna i delegacija Vojske Srbije koju je predvodio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, kao i ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.

„Na svetskom prvenstvu u Tenkovskom biatlonu, cilj je da se prikaže osposobljenost i obučenost tenskovskih posada iz različitih zemalja, odnosno različitih vojski, kao i da se prikaže nivo u razvoju tehnike, a pre svega mislim na tenkove novije generacije“- kaže kapiten srpske ekipe pukovnik Kuzmanović za „Glas Rusije“ i pojašnjava kako su izgledale pripreme za ovo takmičenje:

- Po dobijanju pozivnog pisma od Ministarstva odbrane RF, Vojska Srbije, odnosno jedinice Vojske Srbije otpočele su sa realizacijom priprema za ovo takmičenje. Najpre se pristupilo uređenju i izradi jednog poligona koji odgovara uslovima, odnosno zahtevima koje se pred tenkovske posade postavljaju na poligonu u Alabinu. Zatim se krenulo u obuku tenkovskih posada i selekciju. Sama priprema za realizaciju ovog takmičenja trajala je negde od kraja aprila, odnosno početka maja do kraja juna meseca.

Pukovnika Kuzmanovića, kao kapitena posade pitamo sa kojim zadacima se lično susretao tokom priprema, ali i po dolasku u Alabino:

- U ulozi sam vođe delegacije srpskog tima i ujedno glavni trener. Takođe na biatlonu sam sudija ispred Vojske Srbije. Moji zadaci u sklopu realizacije priprema u Republici Srbiji bili su da izvršim obuku i selekciju tenkovskih posada, odnosno da izaberem pojedince koji po svojim fizičkim i stručnim osobinama najviše odgovaraju i mogu da zadavolje zahteve ovog prvenstva. Potom je usledilo uvežbavanje selektovanih posada. Konkretno, po dolasku ovde, u RF, moja uloga se pre svega ogleda u koordinaciji obaveza srpskog tima, njihovim svakodnevnim pripremama, kao i u realizaciji obaveza sudijskog tima koji prati ovo svetsko prvenstvo.

Kao glavni trener srpske posade, kako ocenjujete nastup i učinak srpskog tima do sada?

- Vidite, ovde se može uočiti razlika između zemalja, odnosno timova koji su prošle godine učestvovali na ovoj vrsti takmičenja i sa sobom nose određeno iskustvo, odnosno taktiku u realizaciji pojedinih takmičarskih disciplina. Svakako da Rusija, Kazahstan, Belorusija i Jermenija koje su učesnice prošlogodišnjeg biatlona imaju određenu prednost u smislu iskustva. Međutim, ne treba se potceniti i zaboraviti da na ovom svetskom prvenstvu, pored njih učestvuju i tenkovske velesile kao što su NR Kina, Indija, kao i još 6 zemalja sa različitih kontinenata. Vojska Srbije, odnosno tenkovska posada i uopšte naš tim se kvalitetno pripremao i za sada parira svim ovim protivnicima. Mi smo dosadašnjim učinkom zadovoljni. Možda smo negde mogli i nešto više učiniti, ali ponavljam, ovo je ipak prvi put da učestvujemo. Svakako da će u narednim ovakvim takmičenjima stečeno iskustvo imati znatnu ulogu.

Recimo za kraj da takmičenja najboljih tenkovskih posada nisu potpuna novina – ona su organzovana još i u SSSR, a na Zapadu su najpoznatija bila Canadian Army Trophy – takmičenja započeta na inicijativu komande kanadske vojske u Zapadnoj Nemačkoj. Finalnom takmičenju i svečanom zatvaranju ove manifestacije 16.avgusta, prisustvovaće i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Jovana Vukotić,

Izvor: Glas Rusije, foto: mod.gov.rs    
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.