Srpski piloti nemaju gde da vežbaju katapultiranje

Izvor: Press, 11.Apr.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski piloti nemaju gde da vežbaju katapultiranje"

Piloti Vojske Srbije godinama ne uvežbavaju procedure iskakanja iz aviona jer Ratno vazduhoplovstvo nema trenažer katapultiranja, pišu Večernje novosti.
Foto:B92.net
Kako se navodi, ta činjenica se našla u fokusu posle pogibije dvojice pilota u avionu "supergaleb G4" kod Šapca.
Jedan od pravaca istrage je doveo do pitanja zašto posada nije napustila letelicu koja je krenula da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pada, a u istrazi će biti ispitano i da li su piripatrone, koje sedišta izbacuju u visinu, bile ispravne, servisirane i napunjene.

Trenažere katapultiranja poseduje većina savremenih armija koje imaju ratno vazduhoplovstvo, mogu da se kupe kod proizvođača sedišta, ali i da se naruče u fabrikama.

Predsednik Udruženja polota nadzvučne avijacije Boriša Mandić pojašnjava da trenažer "nije svemirski brod", već metalna konstrukciuja sa avionskim sedištem i sajlama.

Dodaje da bi trenažer tog tipa mogao da bude napravljen i u Srbiji i da ne bi koštao više od nekoliko hiljada evra.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.