Srbija stub regionalne saradnje

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija stub regionalne saradnje"

Beograd -- Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske Drago Lovrić sastao se sa načelnikom Generalštaba VS Ljubišom Dikovićem i ministrom odbrane Nebojšom Rodićem.

Načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske Drago Lovrić rekao je, prilikom susreta sa srpskim kolegom, da Srbiju vidi kao temeljni stub regionalne saradnje.

On je dodao da će srpskim koelgama pružiti svu neophodnu pomoć i iskustva koja su stekli članstvom u NATO-u.

"Kao članica NATO-a i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije, Hrvatska snažno podupire evroatlantske integracije Srbije i mi smo spremni da podelimo sva naša znanja i iskustva koja smo stekli", istakao je Lovrić, koji je danas stigao u dvodnevnu posetu Beogradu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ocenio je da je vojna saradnja dve zemlje dobra, ali da ima prostora za to da se unapređuje.

"Razgovaraćemo o unapređivanju vojne saradnje posebno u oblastima vojno-ekonomske saradnje, obuke, usavršavanja i vojno-obrazovne saradnje. Nadam se da će ovakva vojna saradnja i razumevanje koje postoji doprineti rešavanju svih spornih pitanja", rekao je general Diković.

Dodao je da je cilj saradnje Srbije i Hrvatske da se poboljša i očuva bezbednost u regionu.

Generalpukovnik Lovrić podsetio je da su ove godine vojske Srbije i Hrvatske imale 15 zajedničkih aktivnosti, od kojih je jedna i vežba pod nazivom "Trenutni odgovor", koja će, prema njegovim rečima, biti organizovana i u naredne tri godine u saradnji sa Slovenijom.

"Predani smo dobrosusedskoj saradnji. Smatramo da dve vojske mogu da obezbede mir i stabilnost u regionu, ali i da ćemo moći da oprobamo sposobnosti u mirovnim operacijama širom sveta", rekao je Lovrić.

Ovo je prva zvanična poseta Lovrića Beogradu tokom koje će obići Vojnu akademiju i razgovarati sa funkcionerima Ministarstva odbrane.

Rodić: Obostrani interes za unapređenje saradnje

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić sastao se sa general-pukovnikom Dragom Lovrićem.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbane, na sastanku je konstatovano da postoji intenzivni obostrani interes za unapređenje bilateralne vojne saradnje u narednom periodu.

Prema Rodićevim rečima, prioriteti Vlade Srbije, odnosno brže integrisanje u Evropsku uniju, ekonomski oporavak i oštra borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, danas dobijaju nov snažan impuls.

On je zahvalio Hrvatskoj na podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i dodao da ulazak Hrvatske u EU predstavlja podsticaj za evropsku perspektivu celog regiona.

"Ministarstvo odbrane Republike Srbije zainteresovano je za uspostavljanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa i unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, uz brižljivo razmatranje mogućnosti zajedničkog angažovanja u multinacionalnim snagama, uspostavljanje vojnoekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima", naglasio je Rodić.

General Lovrić izjavio je da Hrvatska snažno podržava Srbiju na putu ka EU i izrazio je spremnost hrvatske strane da razmeni i predoči svoja iskustva Vojsci Srbije, koja se odnose na pristupanje integracijama.

"Neophodno je razmotriti planove buduće saradnje u cilju izgradnje stabilnosti u regionu i šire. Stalnim unapređenjem dobrosusedske saradnje i odnosa, vojske dveju zemalja pokazuju spremnost da obezbeđuju mir u regionu i svoju sposobnost u sprovođenju mirovnih misija u svetu", kazao je general Lovrić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.