Srbija pod vodom, policija i vojska na položajima

Izvor: Mondo, 07.Mar.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pod vodom, policija i vojska na položajima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije evakuisali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama na teritoriji Republike Srbije. Angažovana i vojska.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe, saopšteno je iz MUP-a.

Tokom noći pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica Čačak, Kragujevac, Niški i Kraljevački tim za spasavanje i rad na vodi dežuraju na terenu, a intenzivno se prati i nivo Zapadne Morave.

Na teritoriji Opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava.

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano: 48 vatrogasaca, 14 vozila, jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno spasilačke jedinice sa dva vozila.

Na putu do mesta trenutno je angažovano: 15 pripadnika specijalističkih timova, četiri vozila i pet čamaca.

Beogradski tim u Lučanima

U Opštini Lučani, na relaciji Đerađ – Lučani, Beogradski tim za spasavanje i rad na vodi non stop obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbedio Crveni Krst. Beogradski tim evakuisao je četiri osobe.

 U mestu Dljin Novosadski tim za spasavanje i rad na vodi, vrši redovne obilaske terena.

Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik žandarmerije.

Na teritoriji opštine Lučani zbog izlivanja reke Bjelice poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume.

Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pesak. Još 1.000 džakova je naručeno i stići će u toku popodneva.

U selu Milatkovice u opštini Raška, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta. Nema ugroženog stanovništva.

U naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

U Mesnoj zajednici Poljane, u Obrenovcu došlo je do izlivanja Kolubare. Saobraćaj je u prekidu. Za sada nema ugroženih domaćinstava. Na licu mesta su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Obrenovac, vatrogasci-spasioci i čamci.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali reke Jošanice.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izveštavanje Republičkog centra za obaveštavanje, na delovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina. Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jednice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu.

I VOJSKA VEĆ NA SPASILAČKIM POLOŽAJIMA

Po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta, ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći u poplavljenim područjima

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. U svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar odbrane Zoran Đorđević će u toku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići preduzeća namenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi doneti odluku o dodatnom angažovanju pripadnika Vojske Srbije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog poplava evakuisano 59 osoba širom Srbije

Izvor: Beta, 07.Mar.2016

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je večeras da su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a do sada evakuisali 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama.Kako se navodi, u Lučanima je evakuisano 28, u Čačku 16, na području Gornjeg Milanovca sedam, u Priboju pet a u Novom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.