Srbija i Nacionalna garda Ohaja obeležavaju godine saradnje

Izvor: Southeast European Times, 11.Mar.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Nacionalna garda Ohaja obeležavaju godine saradnje

Vojna saradnja je najrazvijeniji segment partnerstva između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

11/03/2015

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 11.3.2015

U okviru programa partnerstva sa državama SAD, Ministarstvo odbrane Srbije sarađuje sa Nacionalnom gardom Ohaja na unapređenju saradnje na raznim poljima – od vojne obuke, obrazovanja i projekata, do zajedničkih napora za pomoć civilima u Srbiji.

Vojna saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << se konstantno razvija tokom ovih godina. Program sa Srbijom je jedan od najuspešnijih u više od 60 partnerstava uspostavljenih širom sveta“, kaže za SETimes major Jovan Krivokapić, portparol ministarstva odbrane Srbije.

„Saradnja je značajno intenzivirana kroz zajedničke projekte razvoja baze Jug za obuku za međunarodne operacije. Saradnja je ojačana i kroz zajedničku obuku i vežbe, deljenje iskustava o obuci podoficirskog kadra, pomoći vojske civilima u prirodnim katastrofama i drugim kriznim situacijama i razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama“, kaže Krivokapić.

Saradnja obuhvata i vojno-civilne projekte. Kroz projekat zajedničke humanitarne pomoći, pripadnici Nacionalne garde Ohaja i Vojska Srbije renoviraju ustanove od javnog značaja, kao što su škole, pod patronatom Evropske komande SAD. Nekoliko škola i obdaništa je renovirano u centralnoj Srbiji, a druge u opštini Bujanovac, u južnoj Srbiji, biće renovirane ove godine.

Aleksandar Radić, vojni analitičar Evroatlantske inicijative iz Beograda, kaže da su najvažniji rezultati partnerstva za srpske oružane snage povezane sa bezbednošću avio-saobraćaja i obukom podoficira.

„To je nešto u čemu Amerikanci prednjače od Drugog svetskog rata – aktiviranje podoficira kao izvršnih vođa. Kada direktno sarađujete sa Nacionalnom gardom Ohaja, naučite kako da birate vojnike, kako da osposobljavate oficire. Ova stručnost čini SAD najpouzdanijim partnerom u procesu vojne reforme Srbije. Vojska SAD je jedini partner koji prvo identifikuje problem, a onda ukazuje na konkretna rešenja“, kaže Radić za SETimes.

Svakog septembra Vojska Srbije ugošćava brojne delegacije Nacionalne garde Ohaja, pod vođstvom njihovog komandanta.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja je 2010. posetila skupštinu Srbije u istorijskom događaju – to je bio prvi put da oficiri SAD sa činom generala budu u srpskom parlamentu i da dobiju šansu da izraze svoje mišljenje o bilateralnoj vojnoj saradnji pred predstavnicima Odbora za bezbednost i odbranu“, kaže Krivokapić.

General Frenk Dž. Gras, 27. šef Biroa nacionalne garde, posetio je Srbiju u septembru i naglasio posvećenost biroa i podršku Srbiji u kroz nastavak zajedničkog rada na unapređenju saradnje.

„Posle osam godina saradnje i značajnog broja zajedničkih aktivnosti Nacionalne garde Ohaja i Srbije, razvilo se prijateljstvo ne samo između pripadnika garde i srpske vojske, već i između pripadnika garde i građana Srbije“, kaže Krivokapić

Radić kaže da je saradnja korisna kako za reformu vojske tako i za proces integracije u EU, i opšti napredak zemlje.

„Partnerstvo je konkretna saradnja sa Zapadom i to treba da bude sredstvo koje će Srbija upotrebiti kao šansu za uspostavljanje novog modela ekonomske saradnje“, dodaje Radić. „Saradnja između vojski je garant međusobnog poverenja, što ova saradnja i dokazuje.“

Program partnerstva sa državama SAD pokrenut je 1993, kada je Biro nacionalne garde počeo da spaja države SAD sa tri države nastale iz bivšeg sovjetskog bloka.

Prva partnerstva su uspostavljena između nacionalnih gardi Merilenda, Mičigena i Pensilvanije sa Estonijom, Letonijom i Litvanijom uz koordinaciju Evropske komande SAD.

Danas ovaj program obuhvata 68 jedinstvenih bezbednosnih partnerstava koji uključuje 74 države iz celog sveta.

Na koji još način saradnja sa vojskom SAD može da pomogne regionu jugoistočne Evrope? Recite nam u nastavku.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.