Sinule freske u bivšoj kantini

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2018, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinule freske u bivšoj kantini

Uz pomoć Vojnog sindikata Srbije, ali i brojnih donatora, u jednoj od kasarni u Požarevcu, u sklopu nekadašnje Komande garnizona, vladika Ignjatije, episkop braničevski za vikend je osveštao obnovljenu crkvu Kuzme i Damjana koja je tokom Drugog svetskog rata služila kao Komanda štaba nemačke vojske, a potom kao vojna kantina.

Da je reč o crkvi, saznalo se tek prošle godine kada su majstori počeli sa preuređenjem budućih kancelarija Vojnog sindikata Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Od Vojske smo za službene prostorije dobili nekadašnju kantinu. Kada su majstori počeli da skidaju malter koji je već otpadao, shvatili su da ispod njega ima nečega, a zamislite njihovu zapanjenost kada su otkrili da je reč o freskama - priča Novica Antić, predsednik ovog sindikata.

Ubrzo su počeli da istražuju o čemu je reč i shvatili da je reč o crkvi koja je podignuta 1939. godine u okviru tadašnjeg Vladičanskog dvora braničevske eparhije.

- Kada su Nemci zauzeli grad, ovu crkvu su pretvorili u Komandu vojnog okruga. Po završetku rata, partizani su zadržali istu namenu ovoj zgradi i dugo godina je to bila komanda, da bi potom prostor bio pretvoren u kantinu - objašnjava Antić.

U vraćanju crkve nameni, uz Vojni sindikat pomogla je i privatna firma Tarket kao i porodice Markovski i Nedeljković.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.