Simović ili Mojsilović menjaju Dikovića?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2018, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simović ili Mojsilović menjaju Dikovića?

Najozbiljniji kandidati za novog načelnika Genelaštaba Vojske Srbije su generali Milosav Simović, komandant kopnene vojske i Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za politiku odbrane.

Obojica važe za odlične stručnjake koji su svoje znanje pokazali i u ratnim dejstvima tokom ratova devedesetih i u odbrani zemlje 1999. U vojnim krugovima ipak se razlikuju po činjenici da Simović važi za "nacionalno orijentisanog generala" okrenutog Rusiji, dok je Mojsilović "prozapadno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << orjentisan". Taj zaključak se izvodi iz činjenice da je do prošle godine bio šef Vojnog predstavništva u Misiji RS pri NATO u Briselu.

Pitanje novog načelnika GŠ otvoreno je činjenicom da je aktuelnom načelniku, generalu Ljubiši Dikoviću u utorak silom zakona prestala profesionalna vojna služba jer je napunio 58 godina života i 40 godina staža. U Vojnom sindikatu Srbije pitaju ministra da li zna ko trenutno vodi Generalštab, jer ako Diković više nije aktivno vojno lice, to je onda u opisu posla zamenika načelnika koji nikad nije izabran.

Predsednik ovog sindikata Novica Antić kaže da je problem lako mogao da se reši da je Ministarstvo odbrane na vreme prosledilo Dikovićev zahtev za produženjem službe na još dve godine, ali takav zahtev nikada nije prosleđen predsedniku Republike.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će o novom ili novo-starom načelniku Generalštaba odlučivati isključivo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsednik Srbije ima mogućnost da Ukazom penzioniše Dikovića i postavi novog načelnika, ali i da produži mandat aktuelnom načelniku u naredne dve godine. Međutim, previše je bilo kontroverzi u javnosti sa generalom Dikovićem, pa bi to bilo i najlošije rešenje. Generali Simović i Mojsilović su bez sumnje u ovom trenutku dva najbolja rešenja za budućeg načelnika Generalštaba VS - ističe Radić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.