Sedam decenija Vojnotehničkog instituta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija Vojnotehničkog instituta

Vojnotehnički institut obeležio je sedmu decenija rada i tim povodom ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Ordenom Belog orla drugog stepena, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je poručio da je VTI srce jedne velike i slobodarske vojske.

To nije samo organizacija koja okuplja vrhunske stručnjake koji stvaraju naoružanje i vojnu opremu, poručio je Vulin, dodajući da pripadnici VTI treba da znaju da je svaki njihov uspeh još jedan garant da je naša zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slobodna i nezavisna, da sama odlučuje o sebi.

Kako je naveo, osnovni zadatak Instituta je da našu vojsku učini tehnološki naprednom, snabdevenom i dovoljno snažnom da može da se nosi sa mnogo bogatijim od sebe, Vojsku koja je u stanju da garantuje nezavisnost, suverenitet i slobodu.

Osvrnuvši se na prethodnih sedam decenija, ministar je rekao da se promenilo sve - od zemlje koja je VTI osnovala, ideologije zbog koje je nastao, da su se menjala imena armija, zadaci, tehnologija, ali da se do danas nije promenilo jedno, a to su stručnost, kvalitet i vrlina ljudi koji rade u VTI.

Direktor Instituta pukovnik Bojan Pavković rekao je da oni svoj identitet grade isključivo svojim rezultatima, o čemu svedoči 1.300 sredstava naoružanja i vojne opreme, koja su uvedena u operativnu upotrebu Vojske, osvojene brojne nove tehnologije, metode ispitivanja i savremeni materijali.

Dodao je da se, nakon što su VTI, domaća pamet i tehnologija i odbrambena industrija ponovo prepoznati kao bitan faktor podizanja sposobnosti Vojske Srbije, javila potreba za povećanjem broja razvojnih zadataka, uz zahtev za skraćeno vreme razvoja, a sve u cilju efikasnijeg opremanja Vojske Srbije novim sredstvima i delotvornije modernizacije postojećih sredstava.

On je naveo i da je u 2018. godini značajno ubrzan razvoj, a da je to ostvareno prvenstveno zahvaljujući podršci državnog vrha i Ministarstva odbrane.

Na večerašnjoj svečanosti Veliku plaketu VTI, povodom jubileja, Institut je dodelio predsedniku Republike Vučiću i ministru Vulinu, a plakete su dodeljene i načelniku Generalštaba general-potpukovniku Milanu Mojsiloviću i pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću.

Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije formiran je 3. novembra 1948. godine, kada je, nakon oslobađanja zemlje, kao jedno od prioritetnih opredeljenja označeno opremanje, razvoj i modernizacija vojske osloncem na sopstvene snage. Vojnotehnički institut (VTI) najveća je vojna naučno-istraživačka ustanova u Republici Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.