Sećanje na žrtve holokausta

Izvor: Kurir, 22.Apr.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve holokausta

BEOGRAD - U Srbiji i Republici Srpskoj biće obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida počinjenim nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Centralna ceremonija biće održana u kompleksu nekadašnjeg nacističkog konclogora "Staro sajmište" u Beogradu.

Tim povodom biće odata pošta žrtvama i položeni venci kod spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu".

Senima pobijenih će se pokloniti predstavnici Vlade i Vojske Srbije, SUBNOR-a, preživeli zatočenici logora smrti i članovi udruženja porodica postradalih, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Sbije.

Poštu žrtvama će odati i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta Romske nacionalne manjine, a prisustovovaće predstavnici države Izrael, Nemačke i drugih zemalja.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Obeležava se u spomen na dve grupe od više od 1.000 zatočnika ustaškog logora smrti Jasenovac-Donja Gradina u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine pokušali proboj, a od kojih se spasilo samo 118.

U sistemu jasenovačke "fabrike smrti" likvidirano je nekoliko stotina hiljada Srba, 80.000 Roma, 23.000 Jevreja i više hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Pored toga, sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je i više drugih lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

NDH je u jednom nadmašila naciste - bila je jedina država koja je imala posebne logore za decu - Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000, a u njima skončalo blizu 20.000 mališana.

Na teritoriji Srbije najveći logor je bio Banjica koji je pod upravom Specijalne policije kvislinške vlade Milana Nedića formirao nemački Gestapo i u kome je likvidirano oko 80.000 ljudi.

Kroz logor "Staro sajmište" koji se nalazio na teritoriji tadašnje NDH, prošlo je oko 100.000 ljudi, od toga je u samom logoru ubijeno 20.000, najviše Jevreja, a još toliko na stratištima oko grada, dok su ostali slati na put bez povratka u logore Banjica, Trepča, Jasenovac i dalje u nacističke logore drugih zemalja.

Premijer Cvetković u Donjoj Gradini

U Republici Srpskoj centralna ceremonija povodom godišnjice proboja logoraša biće održana na najvećem stratištu Donja Gradina na kojem je likvidirano više od 360.000 ljudi.

Tim povodom će biti otkrivena spomen-ploča koja će označiti početak izgradnje Memorijalnog centra sa pratećim objektima.

Centralnoj komemoraciji, polaganju venaca i paljenju sveća prisustvovaće i delegacija Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.