Sećanje na heroje sa broda „Drava”

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na heroje sa broda „Drava”

Pripadnici Rečne flotile obeležili su 74. godišnjicu herojskog otpora fašističkom agresoru i potonuća broda Jugoslovenske kraljevske mornarice „Drava“ koji je, braneći nebo nad otadžbinom, u 8 časova 12. aprila 1941. godine, nakon  gotovo polučasovne borbe sa eskadrilom nemačkih „štuka”, pogođen sa preko 30 bombi i potopljen, saopštila je Vojska Srbije.

Zajedno sa brodom na dno Dunava, izvršavajući časno komandantsku dužnost i zavet da neće dozvoliti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da brod padne u ruke okupatora, potonuli su i komandant broda poručnik bojnog broda prve klase Aleksandar Berić sa sedamdeset pet članova posade. Uz zvuke brodskih sirena sa broda „Šabac“, plotune iz brodskih dvadesetmilimetarskih topova i počasni pozdrav brodske straže, na 1287. plovnom kilometru Dunava, poziciji potonuća, u prisustvu Berićevih unuka Aleksandre Berić i Biljane Milosavljević, praunuke Elene, poštovalaca i pripadnika Rečne flotile, pukovnik Andrija Andrić komandant jedinice spustio je venac u vodu.

O liku proslavljenog komandanta govorio je poručnik fregate Dragan Spasojević, a pomen herojima, mornarima i komandantu Beriću, na palubi broda služio je kapetan Đorđe Stojisavljević vojni sveštenik Prve brigade.

„Gledamo prema Dravi, na njoj stoji komandant Berić i naša zastava koja vijori. Odlučio je da skonča sa svojim prkosnim brodom. Poslednje šta smo videli bilo je kako pozdravlja ratnu zastavu. Bio je veliki, plemenit, hrabar, strog, ali pošten  i častan čovek, komandant i ratnik“, zapisane su reči malobrojnih preživelih očevidaca potonuća. 

 

M. G.

objavljeno:
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.