Saradnja srpske i makednoske vojske

Izvor: RTS, 22.Mar.2013, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja srpske i makednoske vojske

Vojska Srbije zainteresovana za saradnju u oblasti obuke, vežbi i usavršavanja kadra, kao i za vojnoekonomsku i vojnomedicinsku saradnju sa makedonskim kolegama, rekao general Ljubiša Diković u Skoplju. Odnosi vojske dve zemlje na zavidnom nivou, ocenio Diković u razgovoru sa makedonskim kolegom.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je u Skoplju da je Vojska Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zainteresovana za saradnju u oblasti obuke, vežbi i usavršavanja kadra, kao i za vojnoekonomsku i vojnomedicinsku saradnju sa makedonskim kolegama.

Diković je u razgovoru s načelnikom Generalštaba Armije Makedonije general-majorom Gorančom Koteskim ocenio i da su odnosi Vojske Srbije sa Armijom Makedonije na zavidnom nivou.

Dvojica generala saglasila su se da uspešno suprotstavljanje savremenim bezbednosnim izazovima zahteva udruživanje kapaciteta, "jer nije racionalno da jedna zemlja razvija sve što joj je potrebno za vrhunsku obuku svojih vojnika", saopštava Vojska Srbije.

Diković je, u tom smislu, istakao kapacitete kruševačkog Centra za obuku kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane, Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi "Jug" kraj Bujanovca, kao i kapacitete našeg vojnog školstva i vojnog saniteta.

Delegaciji Vojske Srbije, koju predvodi Diković, prezentovane su i mogućnosti Puka za specijalne operacije Armije Makedonije u kasarni "Ilinden", navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Delegacija Vojske Srbije dočekana je uz najviše vojne počasti, dok je uoči početka posete Ministarstva odbrane Makedonije najavilo da će dve delegacije, tokom dvodnevne posete, razgovarati o unapređenju bilateralne vojne saradnje.

Teme razgovora su, kako je navedeno u saopštenju, i iskustvo makedonske armije u učešću u međunardnim misijama, razmeni iskustva u primeni Koncepta za operativno osposobljavanje jedinica, kao i o korišćenju kapacitete za obuku armijskog poligona Krivolak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja srpske i makedonske vojske

Izvor: RTS, 22.Mar.2013

Vojska Srbije zainteresovana za saradnju u oblasti obuke, vežbi i usavršavanja kadra, kao i za vojnoekonomsku i vojnomedicinsku saradnju sa makedonskim kolegama, rekao general Ljubiša Diković u Skoplju. Odnosi vojske dve zemlje na zavidnom nivou, ocenio Diković u razgovoru sa makedonskim kolegom...Načelnik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.