Sahranjena Jovanka Broz

Izvor: B92, 26.Okt.2013, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjena Jovanka Broz

Beograd -- Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je u Kući cveća, uz državne i vojne počasti. Na ulazu nastala gužva, intervenisala policija.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Ivice Dačića, potpredsednika vlade Rasima Ljajića, ministara iz Socijalističke partije Srbije i supruge predsednika Srbije Dragica Nikolić, od Jovanke Broz oprostili su se u ime porodice njen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Jovanka Broz sahranjena je, pre sosptvenoj želji, u Kući cveća, pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od belog venčačkog mermera, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano je "Jovanka Broz 1924-2013".

Veliki broj građana pokušava da uđe u Kuću cveća, a policija pokušava da uspostavi red u gužvi koja je nastala. Tokom mimohoda građana, jednom muškarcu je pozlilo i odvezena je u bolnicu, a na licu mesta je bilo još 15 lekarskih intervencija, rekla je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Macura je u izjavi Tanjugu precizirala da je pozlilo muškarcu starom 78 godina iz Kule, nakon čega je prebačen u Urgentni centar.

Hitna pomoć je, dodala je Macura, na licu mesta intervenisala još 15 puta, a uglavnom je reč o starijim osobama koje su putovale do Beograda i dugo su stajale na suncu, pa im se slošilo.

Građani koji su nameravali da uđu u Kuću cveća su izgazili cveće ispred tog zdanja, a neki su u komešanju pali ispred fontane.

Policija je uspostavila kordon i u Kuću cveća pušta građane po grupama.

Ispred Kuće cveća, u kojoj je sahranjen i Josip Broz, bilo je nekoliko hiljada ljudi koji su aplauzom, mnogi od njih u suzama, poslednji put pozdravili Jovanku Broz kada je kovčeg unet u Kuću cveća.

Počast Jovanki odali Jovo Kapičić, Sofija Klikovac, Anka Vojvodić, ambasador Crne Gore u Srbiji, Igor Jovović... te delegacije Irana, Indije, Rusije, Belorusije...

Supruga predsednika Republike Srbije Dragica Nikolić takođe je prisustvovala sahrani.

"Jovanka je bila simbol jednog vremena, vremena u kome smo mi lepo živeli, kako god da to izgleda sa ove distance. Došla sam da joj ukažem poslednju počast", izjavila je posle sahrane Dragica Nikolić, kaže se u saopštenju Fondacije Dragica Nikolić.

Prema protokolu je predviđeno da i građani mogu da se oproste od Jovanke Broz u mimohodu, danas do 18 časova.

Prisutni su nosili partizanske kape s petokrakama, zastave SFRJ i slike Josipa i Jovanke Broz.

Premijer Srbije Ivica Dačić, opraštajući se od Jovanke Broz, udovice predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, rekao je da je ona bila prva dama, a da je prilika da, ispraćajući nju, priznamo sebi da smo počinili greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, "istoriji u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet".

"Jovanka Broz bila je i naša prva dama, ponos i predstavnik države.. Zaboravljaući Jovanku zaboravili smo nas", rekao je Dačić opraštajući se od Jovanke Broz.

Pred smrt je niko nije pominjao, dodao je Dačić, iako je bila "prva dama, institucija i važan deo naše istorije, koju smo kao i nju brzo odbacili i zaboravili".

"U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos poštenje i dostojanstvo, žene borca", rekao je Goran Aleksić, predstavnik porodice Jovanke Broz.

"Tvoj život pored istorijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta", rekao je predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Sahrani Jovanke Broz prisustvovali su i njeni saborci iz Šeste ličke partizanske divizije, u kojoj se i ona borila u Drugom svetskom ratu.

Sahranu Jovanke Broz pratilo je 77 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva.

Sahrani je prisustvovalo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Jovanka Broz je preminula u nedelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjena Jovanka Broz (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2013

Udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Jovanka Broz sahranjena je u Kući cveća, uz vojne počasti. Sahrani su prisustvovali porodica, državni vrh Srbije, članovi diplomatskog kora, strane delegacije, kao i veliki broj građana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

(FOTO) Sahranjena Jovanka Broz

Izvor: Press, 26.Okt.2013

Jovanka Broz sahranjena je u Kući cveća, pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od belog venčačkog mermera je, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano "Jovanka Broz 1924-2013"... Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog...

Nastavak na Press...

Odlazak poslednje ikone SFRJ

Izvor: NTV.rs, 26.Okt.2013

Danas u podne u „Kući cveća“ u Beogradu, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije,  sahranjena  je udovica Josipa Broza Tita – Jovanka Broz.. Pored predstavnika državnog vrha, sahrani  su prisustvovali  članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Ivice  Dačića,...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.