STIŽE POVIŠICA! Ovo je DETALJAN SPISAK svih plata u zdravstvu, školstvu, vojsci, policiji... (TABELA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE POVIŠICA! Ovo je DETALJAN SPISAK svih plata u zdravstvu, školstvu, vojsci, policiji... (TABELA)

Vlada Srbije usvojila je sredinom septembra tu odluku.

Oko 600.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće u novembru povišicu od 8 do 15 odsto. Najveće povećanje dobili medicinske sestre i tehničari - 15 odsto, dok najmanje, 8 odsto, dobijaju zaposleni u državnoj administraciji, Carini i Poreskoj upravi.

Zaposleni u javnom sektoru u Srbiji, njih oko 600.000, od novembra će imati plate uvećane od 8 do 15 odsto, zvanično je potvrđeno.

Tako će posle 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << decembra (kada počnu da se isplaćuju novembarske plate) medicinske sestre imati zarade u proseku veće za 6.000 dinara, dok će nastavnici dobiti povišicu od četiri do pet hiljada dinara.

Vlada Srbije usvojila je sredinom septembra odluku o povećanju plata u javnom sektoru od 1. novembra. Ovo je drugo povećanje plata u javnom sektoru ove godine, s obzirom da je u januaru zaposlenima već legla jedna povišica od 7 do 12 odsto. I tada su medicinske sestre dobile najviše povećanje, a sada će im primanja porasti za dodatnih 15 odsto. Tako će medicinske sestre imati platu od 45.684 do 49.241 dinar, u zavisnosti od toga da li rade u domovima zdravlja, na odeljenju opšte bolnice ili u Hitnoj pomoći.

Sa druge strane, nastavnici će ubuduće imati plate od 46.564 do 56.135 dinara u zavisnosti od stepena stručne spreme i godina staža, pa će tako nastavnik sa sedmim stepenom spreme i 10 godina staža, umesto dosadašnjih 51.500, od decembra dobijati 56.135 dinara. Pored zaposlenih u prosveti, povećanje od 9 odsto dobiće i zaposleni u pravosuđu, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezbednosnih službi.

Najmanje povećanje, od 8 odsto, dobiće zaposleni u državnoj administraciji, Carini i Poreskoj upravi.

I minimalna zarada od naredne godine biće povećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. To je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac od 27.022 dinara.

Tako će oko 350.000 radnika koji rade za minimalac od naredne godine u novčaniku imati minimum 30.022 dinara.

- To je cilj za koji smo se borili. Da li je to dovoljno? Pa, nije. Ali to je znatno više od proseka od 300 evra, koliko je bilo ranije - rekao je nedavno ministar finansija on i dodao da će plate rasti ritmom kojim ekonomija bude rasla, jer je to jedini način da građani posle teških reformi osete boljitak, prosečna plata će u Srbiji pre kraja ove godine dostići 500 evra.

On je objasnio da je prosečno povećanje plata 9,6 odsto, a da je prošle godine iznosilo 8,6 odsto, i ocenio da nikada većeg povećanja nije bilo, bar ne u poslednjih desetak godina.

- Za osam meseci imamo suficit u budžetu, a pozitivan rezultat se vraća građanima kroz povećanje plata, jednokratnu pomoć najstarijima i ulaganja u infrastrukturu - istakao je on.

Kako stvari stoje, primanja će biti i viša od naredne godine, s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da očekuje da prosečna plata u januaru naredne godine bude 515 evra.

- Nije to mnogo, ne obezbeđuje to lagodan život, ali je više od 329 evra, koliko je bilo kada sam preuzeo Vladu Srbije 2014. godine - zaključio je Vučić.

STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.