SRBIJO, BUDI PONOSNA! Vučić poručio najmlađim oficirima: Vi ste ešelon slobode i suvereniteta! Čuvajte srpsku zemlju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Vučić poručio najmlađim oficirima: Vi ste ešelon slobode i suvereniteta! Čuvajte srpsku zemlju!

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Predsednik Vučić poručio kadetima da predstavljaju ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Na ceremoniji učestvovali lovački avioni i helikopteri.

Naletom lovačkog aviona "mig-29" i bacanjem šapki u vazduh, uz mnogo osmeha i čestitiki, završena je svečenost.

Nadletela su tri aviona "mig-29" a zatim i tri aviona "orao", a potom je usledio i nalet tri aviona "supergaleb >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << g4". Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera "gama".

Predsednik Vučić pozdravio je prisutne i rekao da ovaj dan svečano proslavljamo jer oficiri stupaju na važnu dužnost.

- Zato ovde ponosno i odgovorno stojite svesni za koje ideale su naši preci podnosili najveće žrtve. Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine. Srbija je ponosna na vas na vašu odluku da preuzmete njen sveti barjak u svoje ruke, da čuvate srpsku zemlju, njene reke, nebo, da nikad nijedna građanin ne padne uruku agresora, ma gde god živeo. Da bismo uživali u miru i gradili bogato društvo mi se oslanjamo na vašu spremnost da odvratite svakoga ko nema dobre namere prema našoj zemlji. Mi danas posebno poštujemo sve one oficire koji su istrajnošću zaustavili prodor neprijatelja u Srbiji. Vojna akademija je zaslužna što vam je pružila obrazovanje na najvišem nivou. Danas smo zahvalni profesorima i starešinama što su vas izveli na pravi put - rekao je Vučić.

Centralna ceremonija promocije najmlađih oficira Vojske Srbije počela je intoniranjem himne "Bože pravde".

Ispred doma Narodne skupštine stigao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a pored njega, tu je i kompletno državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Među njima su premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Zlatibor Lončar, Zoran Ðorđević, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić.

Tokom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije i danas će, u pojedinim delovima dana, za saobraćaj biti zatvorene pojedine centralne ulice i to u periodu od 8 do 14.30 sati.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da najboljim kadetima Vojne akademije budu uručene oficirske sablje, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije paradni bodeži.

Svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Program svečanosti uveličaće učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju će završiti 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Medicinski fakultet VMA završiće 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, od kojih je jedna kadetkinja pripadnik Oružanih snaga Namibije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.