SRBIJA POTPISALA SPORAZUM SA MAĐARSKOM: Modernizacija i poboljšanje sistema u Vojsci Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Mar.2024, 23:26

SRBIJA POTPISALA SPORAZUM SA MAĐARSKOM: Modernizacija i poboljšanje sistema u Vojsci Srbije

Sporazum se odnosi i na protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

Srbija je sa Mađarskom potpisala vojni sporazum o saradnji i transferu znanja i veština, kao i o kupovini naoružanja.

Javnosti je već poznat partnerski odnos Srbije i Mađarske, pa i da naša zemlja nabavlja oklopne transportere BRT-80 upravo od njih. Međutim, deo paketa vojne saradnje, odnosi se i na snage protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

Naime, Mađarska odavno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koristi sovjetski sistem 2K12 KUB koji i dan danas imaju u svom naoružanju. Oni su pokrenuli postupak zamene istog, te su nabavili novi PVO sistem NASAMS, dok je plan da KUB izbace iz naoružanja, i to do kraja 2025. godine.

Nedavno, u neformalnom razgovoru čelnika Vojske Srbije, moglo se čuti da je upravo ovaj sistem (2K12 KUB) deo nabavke. Dakle, i Mađarska i Srbija koriste veći broj ovih sistema (baterija).

Očekivano je da se novi mađarski KUB-ovi nađu u vlasništvu Vojske Srbije, a da li će naša zemlja nabaviti samo određene sisteme (radar, rakete, oruđe za lansiranje i slično), ostaje neotkriveno.

Mađari, verovatno, imaju operativno nekoliko baterija ovog sistema, dok Vojska Srbije trenutno ima tri diviziona 2K12 KUB. I to, prvi u 230. samohodnom raketnom divizionu u Nišu, drugi u 240. samohodnom raketnom divizonu u Novom Sadu i na kraju, treći u 310. samohodnom raketnom divizonu u Kragujevcu. Svaki od diviziona ima 3 baterije, dok svaka ta baterija ima 3 lansera raketa. Tako da Srbija u aktivnoj upotrebi ima 27 lansirnih vozila sa po tri rakete.

Takođe, Vojska Srbija poseduje i ogromne količine raketa za trenutni sistem PVO, gde se brojka meri sa više hiljada raketa. Rakete koje koriste KUB-M u Vojsci Srbije su starije rakete 3M9ME i nešto novije 3M9M3E.

Pre nekoliko godina, započet je proces modernizacije sistema KUB-M. Projekat koji su pravili domaći stručnjaci, odnosi se, pre svega,na digitalizaciju instrumenata, ubrzan rad sistema i najvažnije od svega, olakšan rad posadi. Do sada su gotovo svi sistemi KUB-a modernizovani.  Poboljšana je efikasnost komandnog sistema, sistem navođenja je precizniji i sa bržom reakcijom i povećano je preživljavanje protivradarskih raketa. Dnevno su pasivni, dok noću rade. Takođe, sposobnost otkrivanja, praćenja i uništavanja niskoletećih ciljeva je znatno poboljšana, pouzdanost rada komponenti sistema je na daleko višem nivou.

Osim navedenih unapređenja, postoji deo paketa, gde se osim standarnih raketa na lanser, montiraju rakete V-V.

Domet sistema 2K12 KUB-M je za današnje uslove ratovanja i pretnje solidan i spada u sisteme kratkog dometa. KUB može dejstvovati najviše 24km u daljinu i do 15 km u visinu. Onda je važno znati da je maksimalna moguća daljina otkrivanja cilja 165km, dok je maksimalna visina 35km za dronove, satelit avione i druge letelice manje odrazne površine.

Verovatnoća pogotka cilja sa jednom raketom, na daljini od oko 20km, je 70%, a sa dve takve rakete čak 90%. 

Možemo očekivati da iz Mađarske ubrzo stignu radari, lanseri ili čak i čitave baterije sistema 2K12 KUB.

Modernizacijom sistema, KUB je veoma dobar za dejstvo po dronovima, pored redovnih meta, kao što su niskoleteći avioni helikopteri, krstareće rakete i tako dalje. Pretpostavlja se da je modernizacija izvršena na svim baterijama u aktivnoj upotrebi.

Takođe, jedna od velikih prednosti je to što Srbija poseduje veliki broj raketa za ovaj PVO, a očekuje se i jačanje njegovih snaga sa sistemima iz Mađarske.

Srbija Danas/E.D.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.