SDS: Ko dao nalog za poletanje helikoptera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Ko dao nalog za poletanje helikoptera

Socijaldemokratska stranka (SDS) pozvala je danas nadležne organe da utvrde ko je dao nalog za poletanje helikoptera Vojske Srbije u čijem je padu, 13. marta, stradalo sedam osoba.

Ta stranka je ocenila da je "nedopustivo da se rezultati istrage o padu helikoptera svedu na to da je sva odgovornost na pilotu".

"Zahtevamo nastavak istrage i utvrđivanje odgovornosti celog lanca komandovanja koji je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovoj odluci. I nakon izveštaja i dalje je nejasno da li je ministar odbrane izdao nalog ili nije i to mora biti hitno utvrđeno. Ukoliko jeste, zahtevamo da snosi profesionalnu i političku odgovornost i da bude smenjen. Ukoliko nije, onda neka utvrdi ko jeste dao nalog i neka smeni one iz lanca komandovanja koji su odgovorni", piše u saopštenju.

Kako je ocenila SDS, istraga je "jasno pokazala da su svi, od civila do vojnih lica, učinili ogromne propuste, što podrazumeva utvrđivanje odgovornosti po liniji komandovanja i izdavanja naređenja od ministara do vojnih lica".

"Ako su, kako izveštaj istrage kaže, oni koji su upravljali helikopterom bili pod dejstvom alkohola, njihova odgovornost je krivična. Ali onaj ko im je dao nalog za poletanje helikoptera u takvim rizičnim uslovima, mora da snosi političku i profesionalnu odgovornost i da bude smenjen", navela je SDS.

Ta stranka je u saopštenju dodala da je "nedopustivo" da istraga o padu helikoptera u blizini piste aerodroma u Beogradu "traje duže od istrage pada nemačkog aviona, koji je pao u nepristupačnom predelu Alpa".

"Nedopustivo je i da premijer pre rezultata istrage govori kako 'neće dati' određene ministre, jer iznošenjem takvog stava dovodi u pitanje čitav pravni poredak države. Svi bi trebalo da budu predmet istrage bez unapred određenih privilegija i na osnovu rezultata istrage bi trebalo da se određuje ko je odgovoran, a ne spram toga koga će premijer 'dati', a koga neće", saopštila je SDS.

Osnovni uzrok pada vojnog helikoptera kod Beograda 13. marta je ljudski faktor, što se ogleda u neadekvatnom upravljanju letelicom u složenim vremenskim uslovima, navedeno je u sinoć objavljenom izveštaju Komisije, koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplostva Vojske Srbije.

Kao drugostepeni uzrok nesreće navedeni su propusti u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom. U delu koji se odnosi na odgovornost za nesreću naveden je vođa posade helikoptera, a deo odgovornosti snose i drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SDS: Nedopustivo da sva odgovornost padne na pilota

Izvor: RTS, 04.Apr.2015

Socijaldemokratska stranka pozvala je nadležne organe da utvrde ko je dao nalog za poletanje helikoptera Vojske Srbije u čijem je padu, 13. marta, poginulo sedam osoba. . Nedopustivo je da se rezultati istrage o padu helikoptera,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.