Rusko-srpski manevri Srem 2014

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-srpski manevri ``Srem 2014``

14.11.2014. - Unapređenje sposobnosti rešavanja zadataka

Prvi put u Srbiji iz aviona "iljušin-76" padobranima je spušteno šest transportnih vozila. Ovaj desant izveden je u okviru srpsko-ruske vežbe "Srem 2014."

Iz tri aviona spuštena su po dva vozila, od kojih svako teško po 10 tona, uz pomoć specijalnih padobrana.

Posle uspešnog prizemljenja oklopnih vozila, iz vazduha su desant izvršile i padobranske jedinice obe države koje su sa oklopnim transporterima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nastavile dalju realizaciju vežbe.



Zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije izvedena je na poligonu tehničko-opitnog centra u Nikincima.

Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, komandant Vazduhoplovno desantnih snaga Rusije general-pukovnik Vladimir Antonijevič Šamanov, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i domaći i strani novinari.



Cilj vežbe, u kojoj je učestvovalo 207 pripadnika ruskih Oružanih snaga i 197 Vojske Srbije, je unapređenje sposobnosti rešavanja zadataka tokom izvođenja protiv-terorističke operacije u multinacionalnoj operaciji.

Radi se o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmeštanja snaga na delu teritorije fiktivne države i upućivanja ljudstva u sastav borbenih grupa Ujedinjenih nacija u krizno područje.

Na vežbi su učestvovali avioni "iljušin-76", "mig-29", helikopteri "mi-8", "mi-17", "gazela", kao i oklopni transporteri i policijska borbena vozila.

Gašić je čestitao svim učesnicima vežbe, naglasivši da su pripadnici Vojske Srbije pokazali "veoma visok stepen operativnih i profesionalnih sposobnosti". Izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posle 30 godina u Srbiji organizovana velika vežba poput današnje, najavivši da će se sa sličnim aktivnostima nastaviti već krajem meseca.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković je istakao da je ovo protivteroristička vežba, podsetivši da borba protiv terorizma zahteva zajednička, brza i sveobuhvatna dejstva sa zemlje i iz vazduha.

Diković je vežbu ocenio ocenom odličan, istakavši da su današnje aktivnosti pokazale da su snage za protivteroristička dejstva obe države - odlično obučene.

Sa generalom Dikovićem složio se i komandant Vazduhoplovno-desantnih snaga Rusije general pukovnik Vladimir Anatolijevič Šamanov naglasivši značaj razmene iskustava u borbi protiv terorističkih aktivnosti.

Izvor: rts.rs, foto: Tanjug/Srđan Ilić    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.