Red, rad i disciplina žena u Vojsci Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Red, rad i disciplina žena u Vojsci Srbije

Sve više među mladim ženama prisutna je želja da se prihvate vojnog poziva. Kako izgleda život mladih žena kao profesionalnih vojnika ili podoficira, šta ih je motivisalo da se bave ovim poslom, te kakva su njihova iskustva i očekivanja istraživali smo u Prvom centru za obuku Vojske Srbije, u kasarni "Aerodrom" Sombor.

Red, rad, stabilnost, disciplina i samouverenost na putu do cilja opisuje ambiciju mladih žena koje su odlučile da lični uspeh ostvare u Vojsci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije. Dok sklapaju i rasklapaju oružje kažu da i na tom polju stoje rame uz rame sa kolegama vojnicima. Milica Kalić, završila je elektrotehničku školu,a radi kao profesionalni vojnik po ugovoru, sa druge strane ostvarena je kao majka i supruga, a njena porodica ima razumevanja za posao kojim se bavi.

"Ćerka je još uvek mala, ali je svesna da joj mama radi u Vojsci Srbije i ponosna je kada me vidi u uniformi. Suprug je prihvatio posao kojim se bavim i nikakvih problema nemamo zato što radim kao profesionalni vojnik po ugovoru, tih predrasuda nema", kaže Milica Kalić, profesionalni vojnik u Prvom centru za obuku Vojske Srbije, kasarna "Aerodrom" Sombor.

U Somborskoj kasarni kažu da je interesovanje žena da budu profesionalni vojnici sve veće.

One se pokazuju kao izdržljivije kada je u pitanju psihofizička snaga i spremnost na specifičan način života, ističe Biljana Matić, vodnik i instruktor osnovne obuke u Prvom centru za obuku Vojske Srbije.

"Licima rezervnog sastava zna biti čudno kada im je žena nadređena, jer kada su oni služili vojni rok toga nije bilo da žena bude u Vojsci, ali bude im zanimljivo. Vojnicima na služenju vojnog roka ne bude ništa čudno, već znaju za to i navikli su", kaže ona.

Dr Mina Stanić završila je VMA, u uniformi je od 2010. godine i kaže da joj je to druga koža. Ona najbolje zna koje su boljke novih kadeta.

"Čizme, čizme su najveća boljka novaka, pošto dolaze u ambulantu u periodu prilagođavanja najviše kada se jave problemi sa žuljevima, gljivicama i uopšte navikavanjem na vojnu opremu, za koju je potreban period da se na nju zaista naviknu", kaže Stanićeva, komandir Odeljenja za zdravstvenu zaštitu.

Rame uz rame sa kolegama suprotnog pola na raznim zadacima, naše sagovornice ističu da nema predrasuda.

"Smatram da žene mogu da rade sve isto kao i muškarci u vojsci, nema tu razlike. Neke žene mogu da rade i budu bolje od muškaraca i obratno, ali generalno mogu da ravnopravno stanu rame uz rame sa muškarcima", ističe Kalićeva.

"Žene koje bi da provere svoju izdržljivost fizičku i psihičku, treba da dođu i služe vojni rok. Verujte, kada mislite da nećete izdržati, tek tada ćete zaprepastiti sebe kada shvatite da možete još bolje i još mnogo više, a da niste ni svesne toga", dodaje Biljana Matić.

Zaposlenjem u vojsci ostvarile su želju za usavršavanjem, siguran posao i put napredovanja u karijeri.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.