Ratni invalid: Izbacili su me na ulicu kao psa

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jul.2015, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni invalid: Izbacili su me na ulicu kao psa

Penzionisani kapetan Vojske Srbije i ratni vojni invalid Radojica Žiža iseljen je sa suprugom i maloletnim sinovima iz svog stana u Beogradu septembru prošle godine zahvaljujući brojnim propustima u sudskom vrtlogu koji je trajao deset godina. U procesu koji se vodio protiv njega doneto je nekoliko presuda, imao je advokata koji ga je zastupao, a da sve to nije ni znao. Proces je pokrenut 2005. godine, a 2014. završen, a Žiža nikada nije dobio nijedan poziv za sud.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Drama je počela kada je 26. juna prošle godine na njegovu adresu stiglo obaveštenje da će biti izbačen sa porodicom iz stana.

- Sve je počelo 2004. godine kada sam želeo da prodam svoj stan od 32 kvadrata koji sam dobio od Vojske Srbije i kupim veći. Pojavio se kupac sa kojim je potpisan predugovor o prodaji stana i isplaćena mi je kapara od 5.000 evra. Kupac je zahtevao da se iselim iz stana odmah, ali ja nisam želeo da napustim stan dok se ne isplati ostatak novca. Kupac se posle toga nikada nije javio - objasnio je Radojica.

Kupac je pokrenuo sudski proces 2005. protiv Radojice radi potraživanja kapare i presuda je nalagala da Radojica isplati 12.000 evra.

- Da me je ikada iko obavestio da se vodi proces, ja bih se pojavio na suđenju. Ne bih dozvolio da zbog 5.000 evra izgubim čitav stan. Ja nisam ni želeo da zadržim taj novac. Tek kada sam obavešten da ću biti iseljen, otišao sam u sud, ali tamo nisu hteli da mi daju nijednu informaciju. Izvršitelji su došli 25. septembra sa četiri policajca i izbacili nas na ulicu. Ponižavajuće je da mene, odlikovanog oficira, koji je žrtvovao svoje zdravlje zarad ove države, izbacuju kao psa na ulicu - sa suzama u očima ispričao je "Vestima" Radojica.

Sud mu je 2010. godine po službenoj dužnosti dodelio advokata, jer navodno, nadležni organi nisu mogli da ga pronađu.

- U mojoj ličnoj karti je moja adresa. Nikada se nisam selio, u tom stanu sam bio sve do prinudnog iseljenja. Nije mi jasno kako niko deset godina nije uspeo da me pronađe - kaže Radojica.

On je kontaktirao dodeljenog advokata, koji mu je rekao da nije bio u obavezi da ga obavesti da je proces u toku. Pošto Radojica nije izmirio svoja dugovanja od 12.000 evra prema prvoj presudi, doneta je presuda o zapleni imovine. Ubrzo posle iseljenja porodice Žiža, stan je na aukciji prodat.

- Nije postojalo nijedno obaveštenje u javnim glasilima o toj aukciji. Stan vredi 40.000 evra, a prodat je za 12.000. Ja sam otišao u podstanare, i sa svojim mesečnim primanjima od oko 400 evra, jako je teško da se plati stan, računi i hrana - kaže Žiža.

Radojica je angažovao novog advokata i podneo tužbu, ali se plaši da rešenje neće ni doživeti.

Za njegov problem niko nije nadležan. Obraćao se vojsci, ministrima, predsedniku države, predsedniku vlade, ali rešenje problema mu niko nije ponudio. Kao ratnom vojnom invalidu, sa 60 procenata invaliditeta, sleduje mu od Vojske trosoban stan.

- Iz Ministarstva odbrane sam dobio odgovor da ću dobiti trosoban stan kada im vratim jednosoban. Ja treba da kupim stan, jer su mi moj stan oteli, kako bih dobio ono što mi sleduje - rekao je Žiža.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.