Proslava Spasovdana

Izvor: RTS, 24.Maj.2012, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Spasovdana

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh srpski Irinej, i litijom koja je prošla ulicama Beograda, obeležena gradska slava Beograda - Spasovdan.

Gradska slava Beograda Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan, obeležena je litijom centralnim gradskim ulicama. Patrijarh srpski Irinej, pre litije, služio je spasovdansku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, odakle je, oko 11 časova krenula litija.

U litiji su učestvovali patrijarh srpski Irinej, gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, princ Aleksandar Karađorđević, pripadnici Vojske Srbije i policije, kao i brojani građani.

Litiju je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve noseći ikone i znamenja crkve i Beograda. Pre litije, u Vaznesenjskoj crkvi patrijarh Irinej služio je liturgiju čime je počelo obeležavanje Spasovdana.

Spasovdanska litija, formirana je u 11 sati ispred crkve u Ulici admirala Geprata, prošla je ulicama Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde je održana prva molitva.

Sa obe strane ulica litiju su pozdravljali građani, a tako je bilo dok je svečana povorka išla Knez Mihailovom, Pariskom i ulicom Sime Markovića. Tokom litije zvonila su zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama.

Tu je održana druga molitva, da bi litija potom nastavila Pop Lukinom, Brankovom, ulicom Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata, gde je održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, uzet je za slavu Beograda u čast obnove i napretka, po dobijanju statusa prestonice od despota Stefana Lazarevića 1403. godine.

Vaznesenje spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Uskrsa, a 10 dana pre Duhova. To je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu, koji odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu.

Današnja forma postojećeg slavskog obreda uobličena je 1862. godine. Gradska slava nije obeležavana od 1946. do 1992. godine, kada je obnovljena skromnom litijom oko Vaznesenjske crkve. Svečanije se proslavlja od 1993. godine, kada je posle višedecenijske pauze litija ponovo prošla gradskim ulicama.

Domaćin ovogodišnje slave je zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Spasovdan je danas obeležen i u Čačku, koji taj praznik, takođe, obeležava kao slavu grada.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.