Pripadnici vojske Srbije i Bugarske na zajedničkom gađanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripadnici vojske Srbije i Bugarske na zajedničkom gađanju

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će pripadnici tog resora i Vojske Srbije na poligonu "Šabla" u Bugarskoj od 4. do 14. juna izvesti zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa pripadnicima oružanih snaga te zemlje.

Na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Ministarstva odbrane.

Komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković, koji je pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na gađanju, istakao je da je reč o petom zajedničkom gađanju na tom poligonu na kome učestvuju pripadnici Vojske Srbije.

"Ove godine, osim raketnih jedinica naoružanih sistemima "NEVA" i "KUB", učestvuju i pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile iz sastava 204. vazduhoplovne brigade, koji će izvesti raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru, a prvi put na zajedničkom gađanju učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnog diviziona PVO koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom "Strela-2M", istakao je Janković.

On je rekao da je svako bojno gađanje kruna obuke pojedinaca i posada i posluga tih jedinica.

" Kao takvo, ima za cilj da podigne nivo osposobljenosti, da pripremi pojedince i posluge za najteže i najsloženije zadatke, ali i da se proveri i potvrdi osposobljenost i obučenost utvrđene na trenažnim i kontrolno trenažnim gađanjima", objasnio je general.

Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije od 2010. godine izvode zajednička gađanja na poligonu "Šabla", a govoreći o značaju petog zajedničkog gađanja, general Janković je istakao da je taj kontinuitet važan jer se sastav u jedinicama podmlađuje, dolaze mlađi oficiri, podoficiri i vojnici i veoma je važno da svako od njih bude u prilici da makar jednom izvrši bojno gađanje.

" Sa druge strane, zadaci koji se izvršavaju na bojnim gađanjima uvek se izvode u složenijim uslovima nego što se to čini na trenažnim i kontrolno-trenažnim gađanjima i logično je da je bojno gađanje, kao takvo, izazov za sve i što češćim izvršavanjima možemo biti sigurniji da nam je obuka kompletna, odnosno da su nam posluge osposobljene i spremne za izvršenje svojih borbenih zadataka koji proizlaze iz namene jedinice", zaključio je.

Poligon "Šabla" nalazi se na obalama Crnog mora, a deo pripadnika RV i PVO, tokom gađanja, biće baziran na aerodromima "Graf Ignjatievo" i "Balčik".

Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije izvodili gađanja 2010, 2011, 2013. i 2017.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SARADNJA DVE DRŽAVE: Pripadnici vojske Srbije i Bugarske na zajedničkom gađanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2019

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će pripadnici Vojske Srbije na poligonu "Šabla" u Bugarskoj od 4. do 14. juna izvesti zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa pripadnicima oružanih snaga te zemlje...Na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Srbija peti put na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru na bugarskom poligonu Šabla, ovoga puta učestvuje i lovačka avijacija RV i PVO

Izvor: TangoSix.rs, 06.Jun.2019, 08:01

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, oko 130 pripadnika našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i MO, učestvuje zajedno sa pripadnicima bugarske vojske na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje se u...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.