Prekinuta vežba, kadeti u Beogradu

Izvor: RTS, 19.Jun.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta vežba, kadeti u Beogradu

Kadeti Vojske Srbije koji su učestvovali u vojnoj vežbi "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama vratili se u matičnu kasarnu. Na utvrđivanju uzroka nesreće, koja se juče dogodila, rade tri komisije.

15.30 – Kadeti Vojske Srbije stigli sa Pasuljanskih livada u Beograd.

Odlukom Ministarstva odbrane i vojnog rukovodstva prekinuta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je vežba "Diplomac 2012", a kadeti koji su učestvovali u vežbama na Pasuljanskim livadama vratili su se u matičnu kasarnu "General Jovan Mišković" u Beogradu.

Na Pasuljanskim livadama više nema vežbi. Posle nesreće, kadeti su se vratili u svoje baze, a povučena su i sva tehnička sredstva koja su korišćena na poligonu.

Stanje sedmoro povređenih je stabilno i oni se oporavljaju.

Posle tragedije na Pasuljanskim livadama, postavlja se pitanje šta je uzrok nesreće. U Vojnoj akademiji kažu da je procedura postupanja u slučaju nalaska ubojitog neeksplodiranog sredstva na terenu jasna, a da je kadeti uče četiri godine na Akademiji. Iz toga polažu test, a pravila se pre svake vežbe ponavljaju.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna kaže da kadet koje vidi neku neeksplodiranu napravu izveštava pretpostavljenog starešinu, koji na prigodan način obeležava to mesto.

"Jedan od načina je pismeno, ostavlja poruku da tom mestu ne sme da se priđe, zatim se vrši fizičko obezbeđenje tog mesta, postavlja se straža do 24 sata i poziva se ekipa koja vrši uništavanje tog neeksplodidarnog ubojnog sredstva", objašnjava Vuruna.

Prema preliminarnim informacijama, kadeti nisu obavestili starešine da su pronašli eksploziv. 

Inače, na poligonu je u trenutku nesreće bilo 546 kadeta, a o njima su brinula 44 oficira.

"U ovom trenutku ne možemo reći da li je zakazala obuka ili osposobljavanje ili je reč o nemaru, nehatu ili nedisciplini, program osposposobljavanja prolaze svi kadeti Akademije kao i test iz poslova zaštite", kaže Vuruna.

Vuruna ističe da studenti ne mogu doći do završne godine, a da nisu prethodno položili ispite koje se tiču, između ostalog, postupanja sa neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Eksplozija zaostalog projektila od 30 milimetara, inače, može da izazove posledice poput jučerašnjih, ali pod određenim okolnostima.

Na utvrđivanju uzroka rade tri komisije. Pet nadležnih starešina koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" udaljeno je sa dužnosti do kraja istrage.

Viši istražni sudija u Jagodini rekao je za RTS da još nije utvrđeno kako se tragedija dogodila i da će se posle obdukcije, kada budu izvađeni geleri, znati od koje vrste granate su kadeti nastradali.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao je agenciji Beta da je ove godine bilo u planu da vežba završne godine Vojne akademije bude izvedena zajedno sa nekim drugim jedinicama Vojske Srbije, ali da je nakon nesreće koja se dogodila u toku priprema za vežbu odlučeno da se ona ove godine ipak ne održi.

Odlukom načelnika Vojne akademije general-majora Mladena Vurune prekinute su i pripreme za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade".

Pajović je objasnio da to što završna vežba "Diplomac 2012" neće biti održana neće uticati na buduću vojničku karijeru najstarije generacije Vojne akademije i završetak njihovog školovanja.

Odluka o prekidu vežbe usledila je posle nesreće na Pasuljanskim livadama prilikom pripreme vežbe "Diplomac 2012", u kojoj je poginulo dvoje kadeta - Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava u opština Topola, a sedmoro ranila, od čega dvoje teže.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.