Predstavljeno delo o gubicima Srbije u Prvom svetskom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeno delo o gubicima Srbije u Prvom svetskom ratu

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas je održana svečana promocija kapitalnog projekta "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu - arhivska građa vojnog arhiva" koji je nagrađen Specijalnim priznanjem beogradskog Sajma knjiga.

O delu su govorili direktor Vojnog arhiva kapetan bojnog broda Goran Petrović, u ime istraživačkog tima arhivista govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Darko Marinković, a prisutnima su se obratili i recenzenti na projektu prof. dr Aleksandar Životić i pukovnik dr Miljan Milkić.

Govoreći o nastanku ideje za stvaranje ovog kapitalnog dela direktor Vojnog arhiva istakao je da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, koji je duboko urezan u srpskom nacionalnom identitetu, i održavanje Versajske mirovne konferencije prilika da se sa vremenskom distancom, neophodnom za istorijsku nauku, sagleda ratno vreme i prodube saznanja o uticaju rata na sve segmente srpskog društva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Nema boljeg puta da se istorija jednog naroda osvetli, objasni i pokolenjima približi od objavljivanja rezultata istražene arhivske građe i izlaganja i opisa materijalnih istorijskih izvora. U tom cilju, Vojni arhiv je 2013. godine, na osnovu angažovanja u okviru Radne grupe za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, započeo istraživački rad na evidentiranju podataka vojnih gubitaka u ljudstvu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu, na osnovu arhivske građe koju baštini naša značajna institucija". poručio je Petrović.

On je istakao da se u bazi podataka vojnih i civilnih gubitaka u ljudstvu u Prvom svetskom ratu i u balkanskim ratovima, koja je sažeta u 14 tomova, posle odstranjivanja dupliranih, nalazi 281.711 imena.

Iz ugla nekoga ko je bio, možda i najbliži procesu nastanka ove baze, arhivista Darko Marinković publici na promociji pokušao je da približi sve probleme sa kojima se susreo njegov tim tokom rada.

"Proces rada na "Popisu" može se podeliti u tri dela - skeniranja arhivske građe, pohranjivanja digitalizovanog materijala i na kraju upisa imena u bazu podataka. Poteškoće su se javile na samom početku budući da je reč o arhivskoj građi staroj čitav vek i da je ona često bila u lošem fizičkom stanju", objasnio je Marinković navodeći da je problem često bio i u neregularnom arhiviranju gubitaka, kao i fizičkom pohranjivanju raspoloživih podataka.

Kao jedan od recenzenata na projektu pukovnik Milkić rekao je da je kao pripadnik Instituta za strategijska istraživanja bio prisutan i pratio različite faze u kojima je ovo delo stvarano te ukazao na njegov značaj.

"Kada govorimo o popisu vojnih i civilnih gubitaka treba imati u vidu značaj koji jedan takav poduhvat ima za istorijsku nauku, odnosno za čitavo društvo. Svako od imena koje je popisano čini kockicu u jednom mozaiku koji vojnu i društvenu istoriju čini bogatijom i objašnjava mnoge praznine koje smo imali u našoj nauci i društvu", zaključio je Milkić.

Profesor Životić dodao je da ovo delo ima širi kulturološki i civlizacijski značaj, budući da prvi put posle više od 100 godina od završetka Prvog svetskog rata imamo jedan jedinstven popis gubitaka tokom rata.

Time je, kako je on naglasio, konačno moguće zaustaviti licitaciju i manipulisanje brojkama, jer za svaku žrtvu zapisanu u "Popisu" raspolažemo tačnim činjenicama - imenom i prezimenom, momentom stradanja i ponekim biografskim podatkom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

„Iskustva iz odbrane u toku NATO agresije – Pamtimo knjigom“

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2019, 11:10

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru 64. Međunaronog sajma knjiga u Beogradu održana je tribina „Iskustva iz odbrane u toku NATO agresije – Pamtimo knjigom“. Govornici na tribini bili su general u penziji Vladimir Lazarević, koji je 1999. godine komandovao Prištinskim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.