Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 13:53

Predstavljene nove uniforme pripadnika Vojske Srbije

Predstavljene nove uniforme pripadnika Vojske Srbije

Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije se naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vulin je rekao da nikada u istoriji Vojske Srbije nije bilo većeg broja kompleta uniformi.

"Nikada nismo imali ovako dizajnirane uniforme. Nikada za sebe nismo mogli da kažemo da se ne razlikujemo ni od jedne moderne vojske na svetu. Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama - uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba", poručio je Vulin.
Ističe da je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić tražio da se uvedu i letnja čizma i vojnička cipela i da svaki vojnik mora da ima najmanje dva kompleta različitih čizama.

"To naređenje je izvršeno. Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme", naglasio je ministar Vulin, dodavši da Vojska Srbije nema razloga da se stidi pred ma kojom drugom vojskom, jer svaki njen pripadnik može za sebe da kaže da je opremljen baš onako kao što zaslužuje - najbolje.
Tehnologija odgovara aktuelnom trenutkuPrema rečima potpukovnika Milana Kulića iz Sektora za materijalne resurse, razvoj vojnih uniformi i opreme za vojsku je stalan i konstantan zadatak, pri čijem izvršenju se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme koja se uvodi u upotrebu. Govoreći o novim uniformama potpukovnik Kulić poručuje da su odabrana rešenja aktuelna, dobra i savremena.

"Primenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika - od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja. Sva poboljšanja koja vidite i koja još slede je ono čime želimo da postignemo pozitivan rezultat, a to je da naši korisnici budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju gde god se pojave i što je osnovni zadatak - da se u njoj fiziološki dobro osećaju i da bude korisna za svoju namenu", rekao je Kulić.
Četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinicePotpukovnik Drago Kurćubić iz Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije ističe da su u izradi četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.
"Danas samo mogli da vidimo uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 delova u svom kompletu. Ovaj komplet razvila je domaća industrija, a u izradi su prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima. Koristili su se savremeni materijali, koji se mogu naći na svetskom tržištu, ne samo na našem i koristila su se sva rešenja, što svetska, što naša", kazao je Kurćubić, naglasivši da su novi modeli uniformi pokazali odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, kao i da će se nastaviti sa praćenjem trendova, kako bi svaki sledeći model uniforme bio još bolji.
Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije ističe da se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i da, takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.
"Uniforma M-19 namenjena je za izvršavanje svih vojno-policijskih zadataka koji proizlaze iz zakonom definisanih poslova vojne policije. Ova uniforma ima ukupno 28 delova u kompletu i namenjena je za rad u svim zemljišnim i vremenskim uslovima. Ovde imamo predstavljene četiri varijante jedne iste uniforme - tri su neborbene i jedna je borbena varijanta", naveo je potpukovnik Ušljebrka, objasnivši da neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.
Današnjoj prezentaciju novih uniformi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Predstavljene nove uniforme VS: Komplet od 26 delova razvila domaća industrija VIDEO/FOTO

Predstavljene nove uniforme VS: Komplet od 26 delova razvila domaća industrija VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 06.Jun.2020

Beograd -- "Vojska Srbije se oprema, naoružava se, ali pre svega vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin...On je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji...

Nastavak na B92...

Predstavljene nove uniforme pripadnika Vojske Srbije

Izvor: Beta Video, 06.Jun.2020

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin, je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.