Postoji li sukob Gašić- Diković?

Izvor: Danas, 15.Apr.2015, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji li sukob Gašić- Diković?

Beograd - Pad vojnog helikoptera i neusklađeni medijski nastupi koji su usledili u javnosti otvorili su pitanje eventualnog sukoba u vrhu na relaciji Ministarstvo odbrane - Vojska Srbije. Poznavaoci vojnih prilika sa kojima je razgovarao Danas, nisu mogli da se saglase oko toga da li činjenica da načelnika Generalštaba formalno postavlja predsednik države, a ministra odbrane premijer, predstavlja institucionalnu pretpostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nastanka paralelnih komandnih struktura u Vojsci Srbije.

Prvoslav Davinić, ministar odbrane u vladi Vojislava Koštunice, smatra da su ovlašćenja načelnika Generalštaba i resornog ministra jasno razgraničena i da je samim tim i mogućnost njihovog preklapanja isključena.

- U Vojsci Srbije ne vidim sukob ingerencija ili bilo kakav prazan hod. Tu je komandni sistem jasan i iako bi svačije mišljenje trebalo da se poštuje, zna se čija je starija - kaže Davinić i ističe da je za vreme dok je on bio na čelu Ministarstva odbrane podsticao podređene da iznose primedbe.

Prema njegovim rečima, čak i ako bi postojali sukobi, jasno definisane vojne procedure bi ukrotile njihov domet.

- U vojsci ne odlučuju političari. Mehanizam je takav da nijedna odluka ne može da se donese bez konsultovanja struke - naveo je Davinić.

U demantovanju spekulacija da su se u vojnim strukturama pojavile pukotine, kategoričan je pre nekoliko dana bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne postoje sukobi u vojsci. Vojska je jedinstvena i snažna i spremna da odgovori na sve zadatke - rekao je Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici dok su iza njega, između ostalih, stajali i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Miroslav Hadžić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosne politike, kaže za Danas da u formalnom smislu ne postoje pretpostavke za nastanak sukoba na liniji ministar odbrane - načelnik Generalštaba. Ipak, Hadžić dodaje da neformalno uvek postoje linije napetosti između osoba koje obavljaju te funkcije. Prema njegovim rečima, ova tenzija se manifestuje u pokušajima obojice da na čelna mesta postave svoje ljude. Kako navodi, uticaji koje ove neformalne struje ostvaruju izmiču preciznom merenju.

Razlog za postojanje ovih prikrivenih sukoba Miroslav Hadžić vidi u odsustvu dobrog normativnog okvira i činjenice da unutrašnje, organizacione promene kroz koje je Vojska Srbije prošla u poslednjem periodu, nisu bile praćene adekvatnim zakonskim i podzakonskim aktima. U takvom kontekstu on dovodi u pitanje sposobnost vojnih procedura da primire diskrecionu moć čelnika.

Davinić: Mediji politizuju vojsku

Prema rečima Prvoslava Davinića, pokušaji "politizacije" Vojske Srbije dolaze spolja i kao primer je naveo medijsko pokrivanje celog slučaja pada helikoptera. Kako je istakao, mediji su izveštavanjem na "nezdrav način" zamaglili suštinu problema.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.