Pošta žrtvama Novosadske racije

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošta žrtvama Novosadske racije

Novi Sad -- Novosadska racija jedan je od natragičnijih događaja u istoriji Novog Sada i grad će zajedno sa SPC obeležiti taj datum, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je na konferenciji za novinare istakao da se, dok je on na mestu gradonačelnika, nikada više neće dovoditi u pitanje odluka gradske vlasti da pomen žrtvama bude obeležen u jedinstvenom duhu, uz saradnju Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Grada Novog Sada.

"Posebno mi je zadovoljstvo što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Grad Novi Sad partner sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom i što ćemo, kao i prethodne, i ove godine na dostojanstven način obeležiti taj nemili događaj, koji predstavlja jedan od najtragičnijih datuma u istoriji Novog Sada", rekao je Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić izložio je detalje vezane za obeležavanje 72-godišnjice tragicnog događaja, koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, a u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila.

Prema njegovim rečima, centralni program obeležavanja Novosadske racije počeće u četvrtak, 23. januara, u 12 sati na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“. Obratiće se gradonačelnik Miloš Vučević, nakon čega će episkop bački Irinej služiti pomen žrtvama racije, da bi nakon toga i usledio i jevrejski komemorativni verski obred koji će održati Isak Asiel.

"Delegacije će zatim položiti vence na spomenik „Porodica“ u prisustvu ambasadora Mađarske i Izraela, a sa broda rečne ratne flotile biće spušteni venci u Dunav", rekao je Ilić i pozvao sugrađane da prisustvuju i pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži "Štrand".

Protonamesnik Vladan Simić je u ime Eparhije bačke istakao da će Organizacioni odbor u narednom periodu imati i dodatne aktivnosti, prvenstveno vezane za edukaciju sugrađana o raciji, dok je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi kazao je da je važno što se ove godine taj tragični događaj obeležava uz jedinstvo Grada i verskih zajednica, jer se time prema palim žrtvama "pokazuju sva žaljenja i odaje počast".

Po rečima Levija, najvažnije da mlade generacije znaju šta se desilo tokom Novosadske racije i da se tako nešto više nikada ne ponovi.

Omladina LSV odala počast žrtvama

Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije u Novom Sadu i minutom ćutanja, predstvanici Omladine LSV odali su danas počast žrtvama Novosadske racije 1942.

Predsednik Omladine LSV Igor Novaković izjavio je da su u Novosadskoj raciji, pre 72 godine, nevini civili stradali samo zato što su bili određene nacionalnosti, a upozorio je i da fašizam u Srbiji i danas nije pobeđen.

"Fašističke vojske i režimi su pobedjeni u Drugom svetskom ratu, ali ne i fašizam i zato se protiv zlih ideja fašizma moramo boriti svakodnevno", upozorio je Novaković.

On je ocenio da ni danas gradjani Srbije ne mogu mirno da šetaju ulicom ako su pripadnici etničkih, verskih ili seksualnih manjina i "ukoliko se razlikuju u odnosu na stavove koje propagiraju određene desničarske grupe".

"Zadatak svih nas je da sprečimo pojavu i širenje mržnje i nasilja, a najbolji način za to je promocija multikulturalnosti, tolerancije i poštovanja različitosti", dodao je on.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve pogroma stanovništva koje se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigralo u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.

U Novosadskoj raciji pripadnici fašističke mađarske okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosadjana.

Po istorijskim podacima, tada je u gradovima Vojvodine ubijeno ukupno oko 4.000 ljudi, najviše Srba i Jevreja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije

Izvor: Blic, 22.Jan.2014, 11:16

Sutrašnji program obeležavanja 72. godišnjice Novosadske racije počeće tačno u podne na Keju žrtava racije u Novom Sadu, kod spomenika "Porodica", najavio je Organizacioni odbor. ..U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske okupacione vojske u Drugom svetskom ratu, od 21. do 23. januara 1942. godine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.