Poslanici završili današnji rad, sutra nastavak sednice

Izvor: Studio B, 14.Maj.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici završili današnji rad, sutra nastavak sednice

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, a rad će nastaviti sutra razmatranjem odluke i izveštaja iz oblasti bezbednosti i vojske.

 Na dnevnom redu sutrašnje sednice je Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija u 2013. godini i Izveštaj Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Reč je o izveštaju o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu, sa predlogom odluke o usvajanju Izveštaja.

Resorni skupštinski odbor je u tom svom izveštaju naveo da zbog nedostatka normativnog okvira nije bio u stanju da u potpunosti ostvari neposredni nadzor nad radom službi bezbednosti i najavio mogućnost da se u narednom periodu izradi poseban zakon kojim će se urediti nadzor nad službama bezbednosti.

Razmotriće se, u tom kontekstu, i mogućnosti izmena zakona o budžetskom sistemu i o Državnoj revizorskoj instituciji, kojoj je Odbor predložio da izveštaj o reviziji trošenja javnih sredstava službi bezbednosti dostavlja Odboru za kontrolu službi bezbednosti.

Navodi se da su izveštaji koje su dostavile službe bezbednosti o svom radu pozitivni, kvalitetni i sadržajni, kao i da je otežavajuća okolnost za rad Odbora nedostatak adekvatnih prostorija za sastanke i rukovanje tajnim podacima.

Skupštini Srbije predloženo je da po hitnom postupku razmotri odluku o učešću pripadnika Vojske Srbije u misiji EU u Maliju koja je umereno bezbednosno rizična, izjavio je danas Miroslav Jovanović iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Jovanović je kazao da je mandat te misije EU, u kojoj će biti angažovano do 13 pripadnika Vojske Srbije, obuka vojnih i bezbednosnih snaga Malija u borbi protiv secesionizma i terorizma.

On je rekao da centralne vlasti Malija ne kontrolišu celu teritoriju te afričke države, a da će misija EU, koja će imati ukupno 501 pripadnika, biti na delu teritorije koju kontroliše centralna vlast. Poslanici su danas razmotrili Predlog zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, koji predviđa da se u "Službenom glasniku", pored zakona, obavezno objavljuju i presude Evropskog suda za ljudska prava i potvrđeni međunarodni sporazumi.

Precizirano je da se obavezno objavljuju i akti predsednika Republike, Vlade, ministarstava, Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, sudova i javnih tužilaštava, Narodne banke Srbije, odluke tela UN za zaštitu ljudskih prava, propisi koje donose imaoci javnih ovlašćenja, kao i ispravke akata.

Završena je načelna rasprava i o izmenama Zakonika o krivičnom postupku koje su predložili poslanici iz poslaničkog kluba Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović, Olgica Batić, Mirko Čikiriz, Žika Gojković i Aleksandar Čotrić.

Izmenama tog zakonika predviđeno je da lice koje je osuđeno kao organizator organizovane kriminalne grupe ili lice osuđeno na kaznu zatvora od 40 godina ne može biti predloženo za svedoka saradnika.

Skupština je novu sednicu sa 14 tačaka dnevnog reda počela u sredu, 8. maja. Do sada su razmotreni predlozi zakona o železnici, o pravima pacijenata i o zaštiti lica s mentalnim smetnjama, Predlog zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata I o izmenama Zakonika o krivičnom postupku. 
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.