Poginuo i deminer na Kopaoniku

Izvor: Mondo, 13.Sep.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo i deminer na Kopaoniku

Na Kopaoniku, na lokaciji "Suvo rudište", gde su početkom avgusta u eksploziji zaostale kasetne bombe stradala dva vodnika Vojske srbije, danas je poginuo deminer prilikom otkopavanja bombe.

"Jutros u 10.25 jedan deminer koji je radio na oko 50 metara od vojnog objekta je detetektovao signal koji je ukazivao da se radi o kasetnoj bombi i krenuo sa njenim otkopavanjem iz zemlje", rekao je Tanjugu direktor Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za razminiravanje Petar Mihajlović.

On je naveo da je "najverovatnije u toku otkopavanja došlo do detonacije u kojoj je on smrtno stradao", dodavši da je deminer bio civil i da je od posledica detonacije došlo do požara na toj lokaciji.

Mihajlović je naveo da su radovi na razminiravanju tog terena počeli juče a da je Centar na terenu izvršio pregled opreme i ljudi i obavio njihovo uvođenje u posao.

Prema njegovim rečima, svi demineri su upozoreni da se radi o izuzetno rizičnoj lokaciji u blizni ograde vojnog objekata u kome se početkom avgusta desila nesreća u kojoj su stradala dva vojna pirotehničara.

Mihajlović je objasnio i da je prema projektu Centra za razminirenje Međunarodna fondacija za razminiranje obezbedila donaciju i spovela tenderske procedure "nakon čega je izabrala izvođača radova za razminiranje na lokaciji "Suvo rudište" na Koponiku".

"Posao je dobilo preduzeche "PMC inžinjering" koje je angažovalo vrlo iskusne deminere i najsvremeniju opremu za detekciju za pronalazzenje kasetne municije i za zaštitu", rekao je Mihajlović.

Na delu Kopaonika i dalje postoje povrssine na kojima ima kasetnih bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine.

(MONDO/Tanjug,foto ilustracija:Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.