Počeo spektakl Batajnica 2012

Izvor: RTS, 02.Sep.2012, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo spektakl "Batajnica 2012"

Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012", povodom 100 godina srpske avijacije, počeo izložbom maketara i predstavljanjem ultralake i radio kontrolisane letelice. RTS direktno prenosi najveći deo aeromitinga od 10.30 do 15 sati na Prvom programu.

10.02 - Manevrisanjem u vazduhu i preciznim sletanjem padobranci iz sportskih klubova privukli veliku pažnju zaljubljenika u vazduhoplovstvo. Na aeromiting u Batajnici stigao ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Povodom 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina srpske vojne avijacije održava se Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012". Manifestacija je počela oko 9.00 sati izložbom maketara, nakon čega se predstavljaju ultralake i radio kontrolisane letelice.

Letački program počinje u 10.50, dok se u 11.00 sati očekuje defile (nalet) nekoliko desetina aviona i helikoptera Vojske Srbije.

Posetioci će imati prilike da vide i najmodernije avione poput švedskog "gripena", ruskog Mig-29 M2, "jurofajtera", francuskog "rafala", američkog F-16 i druge.

Svoje umeće predstaviće i ruska akro-grupa "Striži" koja leti na avionima Mig-29.

Na aeromitingu u Batajnici učestvuju predstavnici 16 zemalja. Jedanaest zemalja ima svoje letačke timove, dok pet država mitingu prisustvuje na nivou delegacija. Ekipe šesnaest država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.

Delegacije u Batajnici imaju predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italija Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija Turska i Francuska sa svojim avionima i helokopterima. Zatim, Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina

Iz Srbije, učestvuju predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok će Vojska Srbije u vazduhu imati 45 letelica.

Očekuje se i prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića. Ministr odbrane Aleksandra Vučića već je stigao na aerodrom i pozdravio predstavnike Nacionalne garde Ohaja.

Vučić je rekao da je zadovoljan kako je manifestacija pripremljena, izrazivši očekivanje da će biti uspešna i da će proći sve u najboljem redu.

Ministar kaže da ga najviše interesuje ono što će na aeromitingu prikazati srpski piloti Lovačko - bombarderske avijacije, a koji će upravljati "migovima", "orlovima" i "galebovima".

Za praćenje aeromitinga vlada i veliko interesovanje medija iz zemlje i sveta, pa je akreditovano 538 novinara, a među njima i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Aeromiting je organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva. Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

RTS direktno prenosi najveći deo aeromitinga u Batajnici - od 10.30 do 15 sati na Prvom programu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.