Plotuni najavili praznik

Izvor: Mondo, 14.Feb.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plotuni najavili praznik

Pripadnici Vojske Srbije danas su, povodom obeležavanja 15. februara - Dana državnosti Srbije, izvršili počesnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji organizovane su tematske aktivnosti posvećene značajnim istorijskim događajima i ličnostima iz nacionalne istorije, a posebno Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu.

Nacionalni praznik Sretenje u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji je inače neradan dan, sutra će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna svečanost biće održana posle podne u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika države Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Predsednik Nikolić prisustvovaće sutra u 10 sati ceremoniji polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika neznanom junaku na Avali, saopštila je prethodno pres služba predsednika Srbije.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u 12 sati će tradicionalno položiti lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Djorđa na Oplencu u Topoli

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, ceremonija polaganja lovorovog venca Vlade Srbije biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će tom prilikom odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

U toj crkvi episkop šumadijski Jovan će u 13.20 sati služiti pomen, posle čega će vence na sarkofag Karađorđa položiti princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsednika Srbije njegov savetnik Oliver Antić.

Predsednik i premijer će u 16 sati prisustvovati centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine, gde će biti održana svečana sednica, dodeljena odlikovanja zaslužnim građanima i otvorena izložba u holu parlamenta.

U jutarnjim satima u Crkvi vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu biće služena sveta arhijerejska liturgija kojoj će prisustvovati i princ Aleksandar i princeza Katarina, a potom će uslediti pomen Karađorđu i ustanicima u Marićevića jaruzi i polaganje lovorovih venaca.

Zbog praznika mnoge službe i institucije će raditi po izmenjenom režimu, ili neće raditi, dok će sutra izaći dvobroji dnevnih novina.

(Tanjug/MONDO/Foto: Milan Obradović,Beta)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Plotuni najavili praznik

Izvor: Cafe.ba, 14.Feb.2013

Pripadnici Vojske Srbije danas su, povodom obilježavanja 15. februara - Dana državnosti Srbije, izvršili počesnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.