Petnaest godina od ubistva gardista

Izvor: RTS, 05.Okt.2019, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaest godina od ubistva gardista

Gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su u kasarni na Topčideru pre petnaest godina. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema. Na mestu pogibije gardista članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.
Na današnji dan pre 15 godina u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru pronađeni su mrtvi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milovanović, koji su bili na straži. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema, a advokati najavljuju da će pravdu potražiti od suda u Strazburu.

Na mestu pogibije gardista Jakovljevića i Milovanovića članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.
Mirjana Jakovljević Cvetković, tetka Dragana Jakovljevića, rekla je da su dva mlada života presečena, ugašena, a da se ništa ne zna o tome.
"Šta reći, kako porodica da nastavi da živi sa tim a u državi se ništa ne preduzima. Ja lično doživljavam kao i većina nas da su žrtvovani kao glineni golubovi", kaže Mirjana Jakovljević Cvetković.
Zbog bolesti, roditelji gardista nisu došli na obeležavanje godišnjice njihove pogibije. Njihovi pravni zastupnici traže da se ispitaju navodi svedoka bivšeg oficira Saše Reljića.
"Janko je zamolio da se mi obratimo Strazburu, što ćemo uraditi u narednih mesec dana. Tražio je da se ispita izjava Saše Reljića, malo to izgleda čudno, država krije tonu i po kokaina u vrhovnoj komandi u slučaju ratne opasnosti, dolazi do navodnih sukoba među tajnim službama u Srbiji, vojnici su samo nezgodni svedoci koje likvidiraju. Ne isključuju ni taj scenario kao ni scenario da su i dalje umešana obezbeđenja haških optuženika. Nijedan mogući scenario koji se pojavio ovde mi ne isključujemo", rekao je Predrag Savić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.
Vlada Srbije je 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.
"Onog momenta kada je doneta odluka Vlade o formiranju komisije, sve je na tome stalo, nikada nisu izabrani članovi komisije, nikada nisu utvrđeni zadaci kojima ta komisija treba da se bavi", kaže Olgica Batić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.
Slučaj i dalje u predistražnom postupku, uprkos odluci Ustavnog suda da se istraga mora ubrzati.
Odmah nakon pucnjave, vojna komisija je saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.
Nezavisna komisija je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba, a to su potvrdili i forenzičari američkog FBI-ja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.