Pejzaži u Domu Vojske Srbije

Izvor: Danas, 23.Mar.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejzaži u Domu Vojske Srbije

Zrenjanin, Beograd - Medija centar "Odbrana" u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin realizuje izložbu "Pejzaž, od sredine 20. do početka 21. veka, od idile do apokalipse, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin", koja će biti otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 24. marta sa početkom u 13 časova. Izložba je otvorena do 28. aprila svakog dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << osim nedeljom, u vremenu od 11 do 19 časova.

Na izložbi će biti predstavljeni pejzaži koji pripadaju srpskom slikarstvu druge polovine 20. i početka 21. veka, nastali uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka, a koji se čuvaju u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin. Ovo je prvi put da se SGZ predstavlja u Beogradu sa izložbom ovakvog obima, koja pruža uvid u suštinu umetničke zbirke, a ujedno predstavlja i rad Umetničke kolonije Ečka, koja ove godine puni 60 godina postojanja, saopštili su galeristi.

- Delovanje Umetničke kolonije Ečka i nastojanje SGZ da jedan deo svoje delatnosti posveti proučavanju i problematizovanju teme pejzaža iniciralo je ovu izložbu, jer se tokom više od pola veka postojanja zbirka bogatila umetničkim delima upravo ove tematike, pa je uočeno da se iz fonda može napraviti jedna studija transformacije pejzaža u delima umetnika od sredine pedesetih godina prošlog veka sve do danas, navodi autorka izložbe kustoskinja Savremene galerije Sunčica Lambić Fenjćev.

Na izložbi u Domu vojske Srbije biće predstavljeno oko 80 pejzaža značajnih srpskih umetnika poput Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića, Milenka Šerbana, Predraga Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Vase Pomorišca, Milana Konjovića, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Zorana Petrovića, Aleksandra Lukovića, Miloša Bajića, Ljubice Cuca Sokić, Miodraga Miće Popovića i drugih.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Izložba dela Save Šumanovića povodom meseca Frankofonije

Izvor: Luftika.rs, 24.Mar.2016, 12:59

Izložba Jedna francuska epizoda Save Šumanovića otvara se u petak 25. marta u 19 sati u Galeriji Matice srpske. Ovom izložbom će biti obeležen mesec Frankofonije 2016. i 120 godina od rođenja Save Šumanovića, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 7. maja.. Izložba je nastala u saradnji...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.