Pao avion VS, pilot preminuo na VMA

Izvor: B92, 26.Sep.2012, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao avion VS, pilot preminuo na VMA

Nova Pazova -- Pilot Vojske Srbije major Goran Savić koji je upravljao avionom "V-54 Lasta" koji se srušio u naseljenom delu Nove Pazove, podlegao je povredama na VMA.

Prema prvim informacijama, on je do poslednjeg trenutka ostao u letelici kako bi je usmerio između dve kuće i tako sprečio još veću tragediju.

Drugi pilot potpukovnik Tomislav Bećagović prošao je bez težih povreda, a na zemlji nije bilo povređenih. Letelica je bila na redovnoj tehničkoj probi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prve indicije ukazuju na to da je nesreću izazvao kvar na komandama.

Kako je javio reporter B92 sa mesta nesreće, Savić je pronađen prekriven padobranom u neposrednoj blizini aviona i ekipe hitne pomoći su mu jedva napipale puls. On je vojnim helikopterom hitno prebačen na VMA.

Prema rečima očevidaca, nakon što se čuo jak tresak dva padobranca su viđena na maloj visini kako padaju, što je trajalo samo dve-tri sekunde.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je naredio hitnu istragu i zbog nesreće, koja se dogodila jutros oko 10 i 15 časova, prekinuo svoju posetu Kipru. Povodom nesreće je porodici poginulog pilota izrazio saučešće.

''Naredio sam hitnu istragu o slučaju i posetu prekidam odmah. Odustaćemo od svih bilateralnih sastanaka jer je život svakog našeg čoveka važniji od bilo kakvih razgovora. Nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da sprečimo ovakve nesreće. Biti vojnik je težak i odgovoran posao koji nosi rizike, a naš je zadatak da ovakve slučajeve smanjimo na najmanju moguću meru',' rekao je ministar odbrane.

Predsednik Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodici majora Gorana Savića, saopštio je kabinet predsednika.

U telegramu saučešća se navodi da je major Savić služio na ponos svima.

"Vojska Srbije i svi građani naše otadžbine pamtiće ga kao časnog vojnika, a njegovi drugovi piloti kao odvažnog letača i dobrog prijatelja", navedeno je u telegramu.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić takođe je uputio saučešća porodici majora Gorana Savića koji je stradao.

Italijanski ministar odbrane admiral Djampaolo di Paola izjavio je saučešće povodom smrti majora Gorana Savića, saopštila je večeras Ambasada Italije u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je italijanski ministar odbrane izjavio saučešće prilikom susreta s potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem na Kipru, posle današnje tragedije kada je prilikom pada školskog vojnog aviona u Novoj Pazovi, život izgubio pilot tog aviona, major Savić.

Vučić, koji je zbog nesreće prekinuo posetu Kipru, izjavio je saučešće porodici majora Savića i naložio hitnu istragu o tom slučaju.

Načelnik generalštaba Ljubiša Diković rekao je da je istraga u toku i da posle razgovora s preživelim pilotom postoje indicije da je pad aviona izazvao kvar, odnosno otkazivanje komandi na letelici. Ipak, on je dodao da će se sve znati kada se završi istraga.

"Napustili su avion praktično u poslednjem momentu, po izjavi Bećagovića. On je uspeo da se prizemlji sa padobranom i prođe sa lakšim povredama, nažalost, major Savić u tome nije uspeo", rekao je Diković.

(Foto: Tanjug)

Predsednik opštine Đorđe Radinović je rekao da je zahvaljujući velikoj hrabrosti i velikom zalaganju pilota avion spušten između stambenog objekta i zgrade privatne firme u baštu.

"Materijalne štete praktično nema, osim na avionu. Letelica se srušila u dvorištu između dva objekta, a na zemlji nema povređenih. Pilot je do poslednjeg trenutka gledao da ne pogodi neku kuću u ovom naseljenom delu. Nije bilo ni eksplozije nakon što je avion stao", rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Savić i Bećagović piloti Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije i da su bili na redovnom zadatku tehničke probe vazduhoplova.

Ranije je saopšteno da je do nesreće došlo u 10 i 15 časova, da su se oba pilota katapultirala, da je letelica pala u Ulicu kralja Petra u Novoj Pazovi i da nema povređenih građana tog mesta.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je ranije da je na mesto nesreće izašlo 13 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa troje kola iz Batajnice i Zemuna.

Peti pad aviona VS u poslednjih pet godina

Avion V-54 lasta koji se srušio kod Nove Pazove peti je avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednjih pet godina. Avion "orao" vojnog vazduhoplovstvai srušio se 3. juna 2010. godine u blizini Kragujevca, a pilot se spasao katapultiranjem. U blizini batajničkog vojnog aerodroma 7. jula 2009. godine srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, koji je bio požarni u obližnjem magacinu. Avion "supergaleb G-4" pao je 24. septembra 2008. na aerodromu u Batajnici, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot Ištvan Kanas. Avion kojim je upravljao Kanas srušio se oko dva minuta po poletanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure. U mestu Baranda kod Zrenjanina, pedesetak kilometara sever0istočno od Beograda 21. maja 2008. godine srušio se vojni avion "orao". Pilot, major Tomas Janik spasao se iskakanjem iz aviona i tom prilikom polomio je levu potkolenicu. Pad aviona se dogodio prilikom rutinskog leta na visini od oko 2,5 kilometara, a kretao se brzinom od 600 kilimetara na sat.

Lasta - prvi domaći avion posle raspada SFRJ

Školski klipni avion Lasta (V-54) prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici Utva iz Pančeva nakon

raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku.

Vojska Srbije je za svoje vazduhoplovstvo naručila 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koji su izrađeni za potrebe ispitivanja u letu.

Prema saznanjima agencije Beta, do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje.

Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz Utve isporučeno 20 aviona tog tipa.

Prvi let aviona Lasta obavljen je 5. februara 2009. godine.

Lasta (V-54) je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni

trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza.

Avion je razvijen za osnovno školovanje pilota, dok je irački naručilac izrazio interesovanje da njegovi primerci budu osposobljeni i za borbenu obuku.

Lasta je opremljena sa dva spoljna potkrilna nosača naoružanja nosivosti po 120 kilograma koji mogu da nose kontejnere sa mitraljezima, višecevne lansere nevođenih raketnih zrna kalibra 57 milimetara ili dve bombe težine po sto kilograma.

Maksimalna brzina leta je 340 kilometara na sat, dolet iznosi 1.060 kilometara, taktički radijus opterećenog aviona je 400 kilometara, dok je plafon leta 5.200 metara.

Projekat tog aviona vodi poreklo od aviona Lasta, čiji je prototip izrađen 1985. godine, ali koji nije ušao u upotrebu.

Nakon raspada SFRJ, od delova prebačenih iz drugih republika sklopljeno je šest aviona Lasta, ali je većina tih letelica uništena prvog dana bombardovanja fabrike Utva od NATO-a 1999. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojni avion pao u centru Nove Pazove

Izvor: Akter, 26.Sep.2012

Školski avion "Lasta 95" Vojske Srbije srušio se prepodne na području Nove Pazove, a oba pilota su se kapultirala i preživela udes, rečeno je u Ministarstvu odbrane

Nastavak na Akter...

Srušio se vojni avion u Novoj Pazovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2012

NOVA PAZOVA -..Pilot Tehničkog opitnog centra (TOC) Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom jutrošnjeg pada aviona "Lasta" u Novoj Pazovi, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Potpukovnik Tomislav Bećagović iz TOC, koji je bio drugi pilot, lakše je povređen, orijentisan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poginuli major bio jedan od najcenjenijih pilota Vojske Srbije

Izvor: Blic, 26.Sep.2012

Pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom pada aviona "lasta" u Novoj Pazovi. Drugi pilot, potpukovnik Tomislav Bećagović iz Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije je lako povređen, orijentisan i svestan, bez znakova unutrašnjeg krvarenja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.