PRATI DO 400 CILJEVA ISTOVREMENO: Zašto je Vojska Srbije kupila radare GS-40? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 20:16

PRATI DO 400 CILJEVA ISTOVREMENO: Zašto je Vojska Srbije kupila radare GS-40? (VIDEO)

Radar će biti uvezan i sa sistemima PASARS, jer je namenjen i trupnoj PVO, može otkrivati ciljeve u pokretu u zaštiti trupa na maršu.

Jedno od sredstava koje je prikazano prošle subote u Batajnici, povodom Dana Vojske Srbije, jeste taktički višenamenski radar malog dometa GS-40 (Ground Smarter 40) koji je namenjen za osmatranje vazdušnog prostora i otkrivanje ciljeva male odrazne površine u svim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vremenskim uslovima.

Ovim sredstvom se mogu otkrivati i pratiti ciljevi veoma malih dimenzija, poput mikro besposadnih letelica, da se može otkrivati neprijateljska artiljerijska vatra sa proračunom tačke lansiranja i pada balističkih projektila, raketa ili granata.

Radar će biti uvezan i sa sistemima PASARS, jer je namenjen i trupnoj PVO, može otkrivati ciljeve u pokretu u zaštiti trupa na maršu.

Tu je naravno i praćenje ciljeva u vazdušnom prostoru sa, kako se navodi, visokom preciznošču za potrebe navođenja sistema artiljerijsko-raketnih jedinica PVO malog dometa.

GS-40 je AESA radar koji radi u X-opsegu, maksimalni domet po daljini za otkrivanje cilja velikog radarskog odraza je do 150 km, maksimalna visina otkrivanja cilja je do 10 km, maksimalna brzina toacije anete je do 60 obrtaja u minuti, može istоvremeno pratiti maksimalno do 400 ciljeva, klasifikacija ciljeva se vrši automatski upotrebom algoritама veštačke inteligencije, a potrošnja sistema je manja od 10 kW.

Predviđeno je da se u domaćoj izvedbi radar postavi na samohodno vozilo, za sada se nalazi na prikolici. Ono što je još interesantno je da sredstvo predstavlja militarizovani civilni radar Weibel XENTA-M danske proizvodnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.