Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 17:22

PONOS VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE: Naša pešadija poseduje moćan arsenal!

PONOS VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE: Naša pešadija poseduje moćan arsenal!

Kopnena vojska je najbrojniji i najopremljeniji rod Vojske Srbije

Jedinice roda pešadije opremaju se najsavremenim pešadijskim naoružanjem, optoelektronskim, termovizijskim i sredstvima balističke zaštite.

Automatska puška 7,62 mm M-70 namenjena je za uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika. Služi za uništavanje raznih vrsta vozila, bunkera, utvrđenih zgrada itd. Napravljena je po uzoru na automatsku pušku AKM, Nikolaja Kalašnjikova, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u fabrici "Zastava Oružje". Njome se uspešno mogu pogoditi ciljevi do 600 metara, dok je dejstvo na ciljeve u vazdušnom prostoru ograničeno na 500 metara.

Automatska puška M-21 5,56 mm konstruisana je na bazi poznatog "kalašnjikova" AK-47, a odlikuje je vrlo dobra konstrukcija, mali trzaj i efikasan mehanizma za okidanje. Namenjena je daljine do 500 metara.

Automatski pištolj 7,65 mm M84 nosi domaću oznaku, ali reč je o češkom pištolju "škorpion", proizvedenom po licenci u fabrici "Zastava" u Kragujevcu.

Bacač granata automatski 30mm M-93 je oruđe za podršku pešadije, namenjeno za gađanje ciljeva iza prirodnih prepreka. U srpskoj vojsci se koristi od 1999. godine.

Minobacač 60 mm M-57 gađa ubacnom putanjom pa je pogodan za gađanje ciljeva na zadnjem nagibu, u jarugama i zemljišnim udubljenjima. Za izvršenje ovih zadataka upotrebljava trenutnu, dimnu i osvetljavajuću minu.

Minobacač 82 mm M-69 i M-69A je prateće oruđe pešadije namenjeno za neutralisanje i uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika.

Minobacač 120 mm M-75 je prateće oruđe pešadije, namenjeno za neutralisanje i uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika, stvaranje dimnih zavesa, zaslepljivanje osmatračnica i vatrenih tačaka, osvetljavanje bojišta, otvaranje prolaza kroz žičane prepreke i minska polja.

Protivoklopni raketni sistem 9K111 "fagot" sa protivoklopnom vođenom raketom 9M111M jeste oruđe pešadije namenjeno za borbu protiv nepokretnih i pokretnih oklopnih sredstava na daljinama od 75 do 2500 metara. Pokretna oklopna vozila može da gađa do maksimalne brzine kretanja od 70 kilometara na sat. Može biti upotrebljen i za gađanje aviona, helikoptera i ostalih letelica.

Mitraljez 7,62 mm M-84 namenjen je za neutralisanje i uništavanje otkrivenih i maskiranih, grupnih i važnijih pojedinačnih ciljeva, neutralisanje vatrenih sredstava neprijatelja koja dejstvuju kroz puškarnice bunkera ili utvrđenih zgrada, uništavanje i onesposobljavanje motornih i slabije oklopljenih vozila i uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

Pištolj 9 mm CZ-99 namenjen je za uništavanje žive sile na daljinama do 50 metara. Pištolji za potrebe oružanih snaga Srbije već tradicionalno se izrađuju u kragujevačkoj fabrici "Zastava Oružje".

Poluautomatska snajperska puška 7,9 mm M-76 namenjena je za uništavanje važnijih pojedinačnih otkrivenih i maskiranih živih ciljeva na većim daljinama. Puška M-76 koristi metak kalibra 7,92x57 mm "mauzer".

Puška  sačmara  LP 12  PA  je lovačka puška koja se koristi u policiskim jedinicama kao efikasno oružje u urbanim sredinama na rastojanjima do 150 metara.

Puškomitraljez 7,62 mm M-72 namenjen je za uništavanje žive sile i sredstava ratne tehnike neprijatelja, kao i za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru na daljinama do 500 metara. Po karakteristikama, pripada porodici "kalašnjikov".

Domaća puška 12,7 mm M93 "crna strela" od kraja devedesetih godina proizvodi se u fabrici „Zastava Oružje“ u Kragujevcu. U pitanju je dalekometna puška sa optičkim nišanom, koja se u svetu često naziva antimaterijalna puška, jer se prvenstveno koristi za uništavanje sredstava ratne tehnike.

O Kopnenoj vojsci:

. Njena organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni su dodeljenim misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu. Osnovne jedinice Kopnene vojske su bataljoni i divizioni.

Komanda Kopnene vojske se nalazi u Nišu, a njene jedinice razmeštene su na celoj teritoriji Republike Srbije. Komandant Kopnene vojske je general-potpukovnik Milosav Simović.

Kopnena vojska se sastoji od šest jedinica ranga brigade, četiri samostalna bataljona, Tehničkog remontnog zavoda i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.