POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA SRPSKA PUŠKA BUDUĆNOSTI: Automat M19 van svake konkurencije, spreman i za najgore uslove (GRAFIKON)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 14:51

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA SRPSKA PUŠKA BUDUĆNOSTI: Automat M19 van svake konkurencije, spreman i za najgore uslove (GRAFIKON)

Najsavremenije oružje prilagođeno za sve borbene situacije

Modularna automatska puška M19 koju je prozvodi "Zastava oružje", nova je puška u naoružanju Vojske Srbije.

U zavisnosti od zadataka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm.

Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.

Razlog za uvođenje novog kalibra je što metak 6,5 mm ima niz balističkih prednosti u odnosu na metak 7,62 mm koje omogućavaju znatno veći domet, kao i veću efikasnost i probojnu moć na svim daljinama, a istovremeno je moguće zadržati sve vitalne delove puške i samo zamenom cevi i okvira preći na drugi kalibar.

Prelazak sa jedne na drugu municiju ne zahteva izmenu zatvarača, nego samo cevi, jer je dance Grendelove čahure praktično identično sa dancetom domaćeg vojnog metka 7.62.

M19 je jednostavna i pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, sa pouzdanom funkcijom i mogućnošću efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva.

Puška je opremljena Teleoptik-Žiroskopima NO M20 i NT35 sa optičkim nišanom.

Prvi je namenjen za nišanjenje nepokretnih i pokretnih vidljivih ciljeva na daljinama do 500m danju, u uslovima smanjene vidljivosti, kao i noću.

NT35 služi za pegledanje oblasti i traženje ciljeva u različitim borbenim svetlosnim uslovima, kao što su potpuni mrak ili slabo osvetljenje.

Kamera je opremljena visoko osetljivim prijemnikom dalekog infracrvenog sprektra.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.