[PARTNER 2023] Miloradović za Tango Six o trenutnom statusu projekta Orao 2.0: „Modernizovani Orao je u serijskoj proizvodnji, određen broj aviona već je u upotrebi“

Izvor: TangoSix.rs, 04.Okt.2023, 08:49

[PARTNER 2023] Miloradović za Tango Six o trenutnom statusu projekta Orao 2.0: „Modernizovani Orao je u serijskoj proizvodnji, određen broj aviona već je u upotrebi“

Prilikom eksluzivnog intervjua kojeg je na ovogodišnjem sajmu naoružanja Partner za Tango Six dao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, jedna od glavnih tema bila je modernizacija jurišnih aviona Orao RV i PVO Vojske Srbije. Ili, kako je Tango Six nazvao ovaj projekat, Orao 2.0.
Tango Six je bio prvi medij koji je doneo detalje ovog projekta dan nakon njegovog predstavljanja široj javnosti pre sedam godina.
Miloradović >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je na Partneru 2023 za naš portal govorio o tome u kojoj se trenutnoj fazi nalazi proces razvoja modernizacije, uz napomenu da se proširuje spektar naoružanja.
– Modernizovani Orao je u serijskoj proizvodnji, određen broj aviona je već u upotrebi, a domaća industrija za Orla razvija veći broj vođenog naoružanja. Zaključeno je da se taj dijapazon proširi novom vrstom ubojnih sredstava, pre svega su u pitanju GPS vođene planirajuće bombe kojima je povećan domet i koje je relativno jednostavno integrisati u napadno-navigacijski sistem aviona. Na sajmu ste mogli da videti više takvih prototipova i funkcionalnih modela. To je nešto što se planira da bude dodato u planirano opremanje modernizovanog aviona Orao – izjavio je Miloradović za Tango Six.
VRVZ-200 je do sada jedina nova domaća raketa vazduh-zemlja za koju znamo da je lansirana u toku ispitivanja / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Na Partneru 2023, ali i na prethodnom sajmu 2021. godine, kao i na nekoliko prikaza koji su od 2016. godine organizovani pretežno na batajničkom aerodromu, videli smo čitavu gamu vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava (vUBS) kojima bi mogao biti naoružan modernizovani Orao.
Najveći broj vUBS predstavljaju rakete vazduh-zemlja. Najpoznatija među njima je VRVZ-200 za koju znamo da je već ispitivana, tu su potom VRVZ-240, zatim E-24 , Košava 3 i M-16D, laserski vođena bomba LVB-250, a pored Orla je prikazivan i davno započet, ali nikada nedovršen projekat rakete Grom-B.
Kao što je Tango Six već preneo, na ovogodišnjem Partneru su prikazani i projekti planirajućih vođenih bombi koje razvijaju domaće državne i privatne kompanije. Da podsetimo, u pitanju je sistem vWAGK koga razvija Institut za istraživanje i razvoj VLATACOM, kao i avio-bomba FAB-250 PGB koju je izložio Vojnotehnički institut. Miloradović je upravo i spomenuo ova ubojna sredstva koje se planiraju za naoružavanje Orla 2.0.
Jedan od do sada smo dva primećena modernizovana Orla / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Do sada su, što se tiče broja modernizovanih aviona, na dostupnim javno objavljenim foto i video snimcima ipak primećena samo dva dvoseda NJ-22 koji se već nekoliko godina koriste u programu razvoja i stacionirani su na batajničkom aerodromu. Par puta su korišćeni i na prikazima sposobnosti vojske koja su organizovana pre svega na poligonu Pešter.
Osim toga, bar jednom, najavljeni modernizovani Orlovi nisu zaista leteli, već se radilo o običnim varijantama koje su već u naoružanju. Akcenat modernizacije je na dvosedima, a zvanično komunicirani planovi govore da bi trebalo da se modernizuje eskadrila Orlova, odnosno primerci koji imaju motore sa dodatnim sagorevanjem. Ovakve motore imaju svi dvosedi, ali samo deo jednoseda, zbog čega se sasvim sigurno radi i na remontu dodatnih dvoseda koji su preuzeti iz Muzeja vazduhoplovstva Beograd.
The post [PARTNER 2023] Miloradović za Tango Six o trenutnom statusu projekta Orao 2.0: „Modernizovani Orao je u serijskoj proizvodnji, određen broj aviona već je u upotrebi“ appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.