Optužnica za ratni zločin protiv dva oficira Vojske Srbije

Izvor: Studio B, 06.Nov.2013, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za ratni zločin protiv dva oficira Vojske Srbije

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv oficira VS Pavla Gavrilovića iz Leskovca i podoficira Vojske Srbije Rajka Kozline zločin protiv civila u Suvoj Reci na KIM 25. marta 1999. godine.

Prema optužnici, Gavrilović i Kozlina su, "kao nekadašnji pripadnici 549.motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za sada nepoznatim pripadnicima Pozadinskog bataljona, ubili 27 civila, stanovnika sela Trnje - starije muškarce, žene i decu, među njima i dečaka starog četiri godine".

Gavrilović, koji je naredio napad na civile u selu, okupio je 25. marta 1999. godine svoje potčinjene starešine, među kojima i Kozlinu, i izdao im naređenje se ubiju civili, rečima: "Ne sme biti preživelih", navodi se u saospstenju.,

Prema izdatom naređenju, to je značilo čišćenje sela i ubijanje njegovih stanovnika, dodaje Tužilaštvo za ratne zločine.

Starešine, među kojima je bio i vodnik Kozlina, podelile su vojsku u tri borbene grupe, koje su ušle u selo Trnje i tokom akcije napada lišili života najmanje 27 stanovnika sela, navodi se u optužnici.

 
Pogledaj vesti o: Gavrilovići

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnice za ubijanje civila u selu Trnje kod Suve Ruke

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2013

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića (48) iz Leskovca i Rajka Kozline (37) iz Beograda za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Trnje na teritoriji opštine Suva Reka na KIM 25. marta 1999. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Proširena optužnica za ratne zločine na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 06.Nov.2013

Specijalni sud u Beogradu proširio je optužnicu protiv Toplice Miladinovića, komandanta 177. redovne jedinice Vojske Jugoslavije (VJ), tereteći ga da je izdao naređenje za dva napada na sela sa ciljem da se prisilno izmesti albansko stanovništvo sa tog područja

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.