Obuka u gađanju sa vozila lazar 3

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka u gađanju sa vozila "lazar 3"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, prisustvovao je na Pasuljanskim livadama obuci u gađanju sa oklopnog borbenog vozila "lazar 3", koje su realizovali pripadnici 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske.
Aleksandar Vulin je poručio da se Vojska Srbije oprema najsavremenijim sistemima, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ministarstvo odbrane.

"Uvek smo posebno srećni i posebno ponosni kada su ti sistemi plod naše pameti i naše proizvodnje. "Lazar 3" je oklopno borbeno vozilo pešadije koje zadovoljava sve svetske kriterijume i koje nam je zaista neophodno", istakao je Vulin.
U narednoj godini Vojska Srbije nastaviće da se oprema najsavremenijim sistemima, najavio je Vulin, dodavši da će se posebno voditi računa o proizvodima domaće industrije i da će "lazar 3" u još većem broju nego sada postati deo naoružanja Vojske Srbije.
Prema rečima potporučnika Nemanje Ivanovića, komandira voda u 21. pešadijskom bataljonu, gađanje izvedeno na Pasuljanskim livadama vrhunac je obuke u upravljanju OBVT "lazar 3", koja je u protekle tri nedelje delom realizovana i u bazi Jug, na poligonu "Borovac".
"U prethodne tri nedelje realizovali smo obuku na oklopnom borbenom vozilu transporteru "lazar 3" u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske. Vozilo "lazar 3" je savremeno i može da stane rame uz rame sa vozilima najsavremenije opremljenih armija sveta", rekao je Ivanović.

Desetar Nikola Marić iz 21. pešadijskog bataljona posebno je istakao vatrenu moć vozila "lazar 3", opremljenog mitraljezom 12,7 milimetara M15.
"Iz mog ugla, kao nišandžije, mogu da kažem da je mitraljez 12,7 milimetara precizan i pouzdan. Rezultati današnjeg gađanja bili su odlični, a uvežbavanje na ovim sredstvima nastavićemo i po završetku obuke", naglašava Marić.
Obuci u gađanju na Pasuljanskim livadama prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović.
Oklopno borbeno vozilo točkaš "lazar 3", formule pogona 8x8, obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. "Lazar 3" poseduje visoko sofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.