Obeleženo 207 godina Mišarske bitke

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 207 godina Mišarske bitke

Šabac -- Polaganjem venaca na spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, u selu Mišar kod Šapca, obeležena je 207. godišnjica Mišarske bitke.

Vence na spomenik palim borcima u naznačajnijoj bici i pobedi u Prvom srpskom ustanku položili su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vojske Srbije, lokalne samouprave i zadužbinskih društava.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tokom ceremonije da to ministarstvo izdvaja značajna sredstva za obeležavanje važnih istorijskih datuma.

"Ova vlada je maksimalno posvećena očuvanju sećanja na važne istorijske datume. Pre svega na obeležavanje godišnjica bitaka i događaja za šta se izdvaja 70 miliona dinara. Daje se 60 miliona za rad udruženja koja neguju tradicije i čuvaju sećanja na te datume i 15,5 milijardi dinara se izdvaja godišnje za ostvarenje prava iz oblasti boračke zaštite", naglasio je Stanković.

Prema istorijskoj građi Austrije, u Boju na Mišaru učestvovalo je 9.000 srpskih boraca i 40.000 turskih, na čelu sa Sulejman-pašom Skopljakom, od kojih je 12.000 poginulo u boju i tokom povlačenja.

Karađorđe je tokom bitke koristio austrijska znanja o izgradnji fortifikacijskih objekata, što je uz konjicu popa Luke Lazarevića donelo pobedu.

U centru sela Mišar 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne - 100. godišnjice boja, podignut je spomenik, a u kasnije muzej sa postavkom koja prikazuje sam boj, dogadjaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike velike bitke, kao i njene posledice.

Spomenik je visok 633 centimetra, završava se skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, a podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača "Knez Mihailo".

Godine 2006, povodom 200. godišnjice boja, Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa Gradom Šapcom, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika i muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.